Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров заяви,

...
Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров заяви,
Коментари Харесай

Външният министър на Скопие също скочи на България

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров съобщи, че е невероятно да градиш другарство, в случай че оспорваш идентичността на съседа, съобщи МИА. Димитров разяснява нощес пред Телма ТВ желанието на България македонският език и македонското малцинство да не бъдат включвани в рамката на присъединителните договаряния на Скопие с Европейски Съюз.

Външният министър на Северна Македония съобщи, че езикът не е въпрос на признание от страни и че в 21-и век никой не може да отхвърли правото на самоопределяне и самоизразяване, изключително в Европа. Той се спря и на политическата декларация сред България и тогавашната Република Македония от 1999 година, съгласно която двустранните документи се подписват на конституционните езици на двете страни, като акцентира, че тази уговорка е изцяло симетрична и реципрочна и в нея двата езика имат еднообразно състояние в връзката.

Димитров съобщи, че македонската еднаквост и език не могат да бъдат предмет на договаряния, изключително след подписването на Преспанския контракт с Гърция, само че също и тъй като Северна Македония не може да отстъпи по тези два основополагащи въпроса.

"Ние сме претенденти (за участие в ЕС) от 15 години, получихме "зелена светлина " на 26 март с поддръжката на България, която показа гледната си точка по въпроса в протокола от срещата. Нашата задача в този момент е да достигнем до разбирането, че никой не може да визира нещо свято - езика и идентичността - и да построим общо бъдеще. Още повече, че споделената ни история не би трябвало да ни разделя, а да ни сближава. Това ще бъде доста мъчно, ще е нужна доста работа и мъдрост. Не е допустимо да градиш другарство, в случай че оспорваш идентичността на съседа. Ако българската дълготрайна цел е да бъде близка със Северна Македония, това настоящо оборване ни раздалечава ", акцентира Никола Димитров.

Междувременно различия сред СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ за датата на парламентарните избори се обрисуваха в изявленията на водачите на двете партии Зоран Заев и Християн Мицкоски през телевизия ТВ 24, представени от МИА. Докато Заев упорства за оптимално ранна дата, вероятно в средата на юни, то Мицкоски счита, че изборите могат да бъдат създадени най-рано в средата на юли.

Пред малкия екран водачът на ВМРО-ДПМНЕ нощес сподели, че в този момент не е време за избори, а за превъзмогване на въздействието на пандемията от ковид върху публичното здраве и стопанската система. Мицкоски съобщи, че не е вярно да се организира предизборна акция, до момента в който страната брои новите инфектирани, а евентуално и смъртни случаи. Той предизвести, че самият избирателен ден би представлявал риск от ново предаване на вируса. Според Мицкоски различен проблем е, че една политическа стратегия, написана през януари, не може да бъде към този момент употребена на тези избори. "Програмата (ни) беше създадена за избори през април, само че икономическите трендове се трансформираха и ние имаме потребност от нова стратегия, която включва нови капитални планове, вложения ", означи Мицкоски.

Според водача на ВМРО-ДПНМЕ изборите могат да бъдат извършени най-рано в средата на юли, тъй като държавната изборна комисия ще има потребност от 50-60 дни за подготовка, даже и в случай че изключителното състояние не бъде продължено след 16 май.

От своя страна в същото предаване водачът на СДСМ и някогашен министър председател Зоран Заев сподели, че е належащо да бъде употребен първият късмет за производство на парламентарни избори. Според него оптималната дата е в средата на юни и ще има задоволително време за това след приключване на изключителното състояние поради ковид, в случай че обстановката го разрешава.

Според Заев оптимално бързите избори са значими и поради опцията от втора вълна на Ковид-19, отсъствието на работещ парламент и съществуването на служебно, а не политическо държавно управление. Лидерът на СДСМ предизвести, че четиригодишният мандат на депутатите изтича на 11 декември, след което ще настъпи конституционна рецесия, в случай че до тогава не са създадени избори.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР