Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи призова

...
Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи призова
Коментари Харесай

Буяр Османи: Амбициите за ЕС са лепилото, което държи Балканите заедно

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи прикани Европейски Съюз да работи по-бързо в консолидираното на шестте страни от Западните Балкани или рискува връщане на етнически спорове в района, написа европейската редакция на Politico .

" Северна Македония е мултиетническа, мултикултурна... Единственият разказ, който подчинява тези спорни настройки и се е трансформирал в заварка за всички тях, е Европейският съюз ", е декларирал Османи по време на посещаване в Брюксел.

" Така че имате всички групи, обществени, културни, религиозни, етнически, всички споделят еднакъв блян: Европейски Съюз ", е добавил външният министър.

Всичките шест страни от района, Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и Косово, са подали молби за участие в Европейски Съюз и са с друг прогрес.

Всички страни като се изключи Косово получиха статут на кандидатки, само че в множеството случаи договарянията за присъединение са в застой от години.

Брюксел стартира договаряния за присъединение със Северна Македония през юли 2022 година, а сега страната минава през процеса на мониторинг в Европейски Съюз, по който ще се организират срещи до края на годината.

През ноември Европейската комисия съобщи, че процесът върви " безпрепятствено ", само че че Скопие към момента има какво да усъвършенства в изкореняването на корупцията и проведената престъпност, както и в реформирането на обществената си администрация.

Османи, принадлежащ към албанската етническа група, предизвести за евентуални опустошителни последствия, в случай че напъните за разширение на Европейски Съюз се провалят.

В Северна Македония въоръженият спор от 2001 година сред етническите албанци и македонското държавно управление приключи с спокойно съглашение, в което бяха заложени по-големи политически права на малцинствата и децентрализация на ръководството, което Османи дефинира като позитивен и " работещ " контрапример на Дейтънското съглашение за Босна и Херцеговина.

Но рискът от етнически спорове постоянно съществува.

" Съществува спор дали на Балканите могат да действат мултиетнически демокрации ", е декларирал външният министър.

" Ако се провалим, заради това, че [ЕС] не е задоволително неотстъпчив, мисля, че това ще бъде началото на резултата на доминото в целия район ", е добавил той. " И посланието [ще бъде], че на Балканите мултиетническите демокрации не могат да работят. "

И въпреки всичко вероятностите на района за участие в Европейски Съюз са изправени пред мощни политически трудности. След успеха на крайнодесния евроскептичен водач Герт Вилдерс в Нидерландия и заканите на унгарския министър-председател Виктор Орбан да блокира договарянията за присъединение на Украйна, съществува риск инерцията в интерес на разширението на Европейски Съюз още веднъж да спре.

За да заобиколи тези спънки, Османи има прагматично решение: развой на постепенна интеграция в три стъпки.

Страните кандидатки първо ще получат статут на " наблюдаващи " на масата на Европейски Съюз по време на съвещанията на Съвета, по-късно ще получат достъп до вътрешния пазар и най-после ще получат право да получават средства от структурните и кохезионния фонд на Европейски Съюз - без да стават пълноправни страни членки.

Понастоящем " методът е " всичко или нищо ", е декларирал Османи добавяйки: " Защо просто да не стартираме да се интегрираме в Европейски Съюз преди пълноправното участие? "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР