Министърът на външните работи на Република Севеерна Македония Буяр Османи

...
Министърът на външните работи на Република Севеерна Македония Буяр Османи
Коментари Харесай

Буяр Османи пристига в София, за да говори за клуба Никола Вапцаров

Министърът на външните работи на Република Севеерна Македония Буяр Османи съобщи преди срещите във вторник в България, че ще сложи и въпроса за откриването на македонския културен център в Благоевград. Според него това би било функционалност на взаимното разпространение на културата в двете страни, написа македонската редакция на Радио " Свободна Европа “ .

Османи ще организира срещи с българския си сътрудник Николай Милков, с премиера Гълъб Донев и с водачите на съвсем всички парламентарни политически партии.

" Целта е да поддържаме и надграждаме градивната атмосфера в връзките сред нашите две страни, построена изключително през последните няколко месеца, предотвратявайки опитите за " похищение на този дневен ред от тези, които не желаят положителни връзки сред нашите две другарски страни “, акцентира Османи в изказване пред Културно-информационния център на РСМ в София.

Премиерът Димитър Ковачевски съобщи, че ще участва при откриването на клуба в Благоевград.

" Ходил съм на доста срещи в България и когато ще бъде откриването на клуба в Благоевград, ще отида и аз “, сподели министър председателят в дневника на телевизия " Сител “.

Клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград беше открит в края на октомври при напрегната атмосфера, със засилена полицейска защита и словесни произшествия. На откриването участваха представители на ОМО Илинден-Пирин, генералният секретар в кабинета на държавния президент Миле Бошняковски, както и водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и на Левицата Димитър Апасиев и делегация от Демократическия съюз.

Ден по-късно беше оповестено, че българските управляващи закриват организацията зад клуба.

От друга страна, македонските управляващи не позволиха откриването на Културен клуб на името на българския цар Фердинанд в Богданци, само че при започване на този месец в Охрид беше открит български клуб на име " Цар Борис III ", а през април в Битоля е открит клуб " Ванче Михайлов “.

Източник: Радио " Свободна Европа “ / Фокус
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР