Министърът на външните работи на Китай Ван И разговаря днес

...
Министърът на външните работи на Китай Ван И разговаря днес
Коментари Харесай

Ван И към Лавров: Китай ще поддържа независима и безпристрастна позиция за кризата в Украйна

Министърът на външните работи на Китай Ван И беседва през днешния ден по телефона с съветския си сътрудник Сергей Лавров, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на китайското външно министерство.

Според изказването Ван И е споделил на Лавров по отношение на рецесията в Украйна, че Китай ще поддържа самостоятелна и безпристрастна позиция, интензивно ще предизвиква мирните договаряния и ще се стреми да откри политическо решение на въпроса, прецизира Българска телеграфна агенция.

Китай ще бъде " справедлив и разумен глас " във всяка интернационална многостранна среща и " интензивно ще предизвиква мирните договаряния ", добавя китайското външно министерство.

Изявлението бе направено, откакто по-рано през днешния ден министерството на външните работи на Китай съобщи, че интернационалните договаряния в Саудитска Арабия през уикенда за намиране на спокойно решение на рецесията в Украйна са помогнали " да консолидират интернационалния консенсус ".

Повече от 40 страни, измежду които Китай, Индия, Съединени американски щати и редица европейски страни, само че не и Русия, взеха присъединяване в договарянията в Джеда, които завършиха през вчерашния ден, отбелязва Ройтерс.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров разиска с китайския си сътрудник Ван И интернационалните въпроси, в това число рецесията в Украйна, както и двустранните връзки сред Москва и Пекин, заяви на уеб страницата си съветското външно министерство, представено от ТАСС.

" Страните оцениха високо прогресивното развиване на руско-китайските връзки, демонстриращи непоклатимост и позитивна динамичност в изискванията на обща геополитическа неустойчивост на планетата ", се споделя в известието. По време на диалога също по този начин " бяха наранени редица " горещи " районни тематики, в това число украинската рецесия ", показва съветското ведомство и добавя, че двамата министри са разискали редица интернационалните въпроси.

" Отбелязано бе общото отменяне на конфронтационната политика на западния блок по отношение на Русия и Китай, опитите за ограничение на развиването им посредством наказания и други нелегитимни способи ", се споделя още в известието на съветското външно министерство.

" Положителна оценка бе дадена на градивния разговор и високото равнище на съдействие сред Москва и Пекин в границите на Организация на обединените нации, БРИКС, Шанхайската организация за съдействие (ШОС), Г-20 и други интернационалните структури ", отбелязва ведомството.

В известието се акцентира, че контактът сред министрите на външните работи на Русия и Китай " още един път е удостоверил единството или необятното благозвучие в методите на Москва и Пекин към международните каузи ".

" Потвърдена бе готовността за по-нататъшно поддържане на тясна външнополитическа съгласуваност ", добавя съветското външно министерство, като отбелязва, че страните са обърнали особено внимание на двустранния дневен ред по отношение на осъществяването на споразуменията, реализирани на най-високо политическо ниво.

" Сергей Лавров поздрави китайския си сътрудник с неотдавнашното му предопределение за министър на външните работи на Китай и му пожела нови триумфи в виновната му работа ", се споделя още в известието на съветското дипломатическо ведомство.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР