Министърът на външните работи Екатерина Захариева подчерта, че вдигането на

...
Министърът на външните работи Екатерина Захариева подчерта, че вдигането на
Коментари Харесай

Екатерина Захариева обсъди със свои колеги от ЕС облекчаване на пътуванията

Министърът на външните работи Екатерина Захариева акцентира, че повдигането на рестриктивните мерки за пътешестване в Европейския съюз би трябвало да става координирано и в сходство с Пакета за туризма и превоза на Европейската комисия.

Тя съобщи това по време на видеоконферентна среща, проведена от Германия с присъединяване на външни министри и високопоставени дипломатически представители от 13 страни в Европейски Съюз и отдадена на възобновяване на безвредното свободно пътешестване в Европа, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

България е приела строги правила за обезпечаване на сигурността на туристическия бранш, който съставлява близо 13% от българската стопанска система и към 11% от заетостта в страната, съобщи Екатерина Захариева.

От 1 юни в България са добре пристигнали туристи от 28 страни – членки на Европейски Съюз и Шенгенското пространство, които не подлежат на 14-дневна карантина, и от още 8, които би трябвало да преминат карантинен интервал.

Външният ни министър посочи, че обстановката в България по отношение на разпространяването на ковид е постоянна като сега сме една от най-сигурните туристически дестинации.

Участниците в срещата разискаха последователното повдигане на ограничаващите ограничения в съответните страни и се договориха, че туристическите действия ще изискват виновен метод, който включва тясна съгласуваност сред европейските сътрудници.

Сигурността и здравето на жителите през летния сезон би трябвало да бъдат обезпечени. Възстановяването на свободата на придвижване в Европейски Съюз би трябвало да регистрира обстановката с Covid-19 във всяка страна и не трябва да вреди на напъните да се оправим с пандемията.

Предпоставки за анулация на формалните предизвестия против пътешестване са ниско равнище на инфекции в страните на генезис и последна дестинация, както и съответни ограничения, подхванати в региона на контрола на инфекциите и опазването на здравето, изключително в туризма и пътуванията въз основа на рекомендациите на Европейска комисия по туризъм и превоз от 13 май 2020 година

Срещата се състоя по самодейност на външния министър на Германия Хайко Маас.

В нея участваха външните министри и на Австрия, Кипър, Испания, Хърватия, Гърция, Италия, Малта, Нидерландия, Словения, както и заместник-министри на външните работи на Франция и Португалия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР