Министърът на туризма Стела Балтова отчете 33% ръст на туристите

...
Министърът на туризма Стела Балтова отчете 33% ръст на туристите
Коментари Харесай

Стела Балтова отчете 33% ръст на туристите

Министърът на туризма Стела Балтова регистрира 33% растеж на туристите на годишна база по време на ръководството ѝ. Тя беше поредно министър на туризма в двата служебни кабинета на Стефан Янев в интервала 12 май – 13 декември 2021 година

Под нейно управление напъните на екипа ѝ са били ориентирани към възобновяване и стимулиране на туристическия бранш у нас в изискванията на международна пандемия и извеждане на туризма като народен приоритет в политиката на държавното управление.

В доклада е маркирано, че Министерството на туризма е работило в непрекъснат и деен разговор с туристическия бизнес, професионалните и браншови организации, университетите и учебните заведения.

Ръст на туристите

След срутва на сектора през 2020 година поради ковид, през втората година на пандемията се регистрира сполучлив летен сезон, подготовка за зимния и акцент върху здравния туризъм поради ковид.

През тази година е почнал процесът на възобновяване на туристическия поток. За интервала от началото на 2021 година до началото на декември в това число, общият брой на туристите в местата за настаняване в България към този момент е близо 6 млн., демонстрират данните от Единната система за туристическа информация (EСТИ). За съпоставяне, през цялата 2020 година туристите в местата за настаняване са били над 4.5 млн. по данни от ЕСТИ.

Около 10 на 100 е растежът на туристическите визити от 16 септември до 5 декември 2021 година по отношение на същия интервал на предходната година. За този интервал общият брой на туристите в местата за настаняване е 848 955.

С над 46% е растежът на непознатите туристи, посетили България през есента, по отношение на предходната година. Общо 215 715 чужденци са били у нас в интервала от 16 септември до 5 декември.

Това се дължи на положените старания от страна на Министерството на туризма за улеснение на пътуванията на чужденците, е маркирано в доклада.

Помощ за бизнеса

Въпреки че бизнесът не беше удовлетворен от забавеното използване на схемите за подкрепяне поради коронакризата, Стела Балтова регистрира като триумф продължаването на съществуващите схеми за държавна помощ.

Тя показва, че за " извънредно малко време " са били създадени три нови ограничения за общо 66 млн. лева от отпуснатите спомагателни 70 млн. лева за туризъм, които Народното събрание гласоподава в края на предходния си мандат.

Средствата по първата, отворена към този момент скица, се чакат в края на декември или първите дни на януари 2022. Подготвят се и 4 млн. лева държавна целева помощ в поддръжка на екскурзоводите, показва Балтова.

На процедура по време на нейния мандат туристическият отрасъл по този начин и не съумя да получи от помощта, гласувана от депутатите с изменението на бюджета.

Служебният министър на туризма регистрира като триумф и " сериозния подтик ", който е дала на концепцията за туристическото райониране на дестинация България, като общ брой от 9 характерни туристически региона със независими организации за тяхното ръководство (ОУТР).

Включването на туризма в Плана за възобновяване

Като " значимо достижение " Балтова регистрира включването на българския туризъм в Плана за възобновяване и резистентност, както и слагане началото на развой по основаването на Гаранционен фонд.

Стела Балтова регистрира още, че от " основаването на Министерството на туризма България не е имала толкоз забележима експозиция на интернационалната сцена, каквато през последните 7 месеца по време на работата на служебния кабинет ". Това е станало след активизиране работата в Световната организация по туризъм (СОТ), като първата стъпка в тази посока е, че през юни страната ни стана заместник-председател за интервал от 2 години на районна комисия " Европа " на СОТ към Организация на обединените нации.

На срещата на СОТ в Мадрид в първите дни на декември служебният министър Стела Балтова съобщи желанието на България за домакинство на идната 68-ма среща на районната комисия " Европа " през 2023 година и поддържа избора на генералния секретар на организацията Зураб Пололикашвили за втори мандат.

В същото време кандидатурата на Копривщица получи огромно самопризнание, право на присъединяване и поддръжка от Best Tourism Villages 2021 - Upgrade Programme, която ѝ дава шанса да получи и специфичния етикет за най-хубаво туристическо населено място на СОТ. Това самопризнание съставлява извънреден образец за дестинация за селски туризъм с приети културни и естествени запаси, което съхранява и разпространява полезности, артикули и метод на живот в селските региони и общността и се ангажира с нововъведения и резистентност, показва Балтова. Инициативата цели да насърчи ролята на туризма в трансформацията, развиването на селските региони и благосъстоянието на общностите.

Освен това международната организация по туризъм разгласява 64-те най-хубави образци за дестинации, които употребяват силата на туризма за резистентен напредък, измежду които е и България.

В класацията страната ни е показана с два рекламни видеоклипа – Find Your Story и Cultural tourism, Gourmet cuisine & Wine. В тези клипове България се популяризира като дестинация с доста благоприятни условия за туризъм през цялата година, като се натъртва на богатата ни история, морски и летен туризъм, както и на винено-кулинарния туризъм, който става все по-популярен.

Министерството на туризма ориентира активността си в миналия мандат в подтекста на устойчивото развиване и Зеления преход в туризма, към разпространение и приоритизиране на уговорките от Декларацията от Глазгоу измежду туроператорите и сътрудниците, хотелиерите и ресторантьорите, екскурзоводите и браншовите организации в туризма.

С провеждането на кръглата маса на тематика " Зелени нововъведения в туризма " е направена първата стъпка от дълга полемика, която да дефинира поредни дейности в посока създаване на кръгова стопанска система, поощряване на зелените нововъведения и смяна на потребителската просвета - съществени фактори за развиване на резистентен и виновен туризъм, показва Балтова.

Участниците в кръглата маса поддържаха Инициатива за разпространение и поддръжка на споделените задължения в бранш " Туризъм " за запазване на климата и понижаване на нездравословните излъчвания в околната среда, заложени в Декларацията от Глазгоу (2021).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР