Министърът на туризма Николина Ангелкова отрече обвиненията на екоорганизации за

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова отрече обвиненията на екоорганизации за
Коментари Харесай

Туристическото министерство поиска повече контролни функции

Министърът на туризма Николина Ангелкова отхвърли обвиняванията на екоорганизации за готвена скрита приватизация

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
Държавата търси нови стопани на плажове в Слънчев бряг и Несебър

За 15-годишна концесия се оферират и линиите до " лятната резиденция " на Доган и хотела колос на Валентин Златев в Св. Влас
11 окт 2017
Контролът в туризма минава към отрасловото министерство

С промени в закона се предлага спецзвено да може да прави оферти за затваряне на обекти и лишаване на звезди от категоризацията
26 сеп 2017 Текстовете евентуално ще претърпят корекции, като вицепремиерът Валери Симеонов към този момент даде поръчка за корекции и нови хрумвания за промени.Концентриране на надзор в туристическото министерство посредством изземване на функционалности от Комисията за отбрана на потребителите, нови регламенти за активността на туроператорите, въведени с европейска инструкция, ново разделяне на хотелите и заведенията за хранене по предмет на активност. Това са част от измененията в закона за туризма, които Министерският съвет утвърди на съвещание във вторник.

Текстовете е допустимо да претърпят корекции и допълнения в Народното събрание - чака се групата на " Обединените патриоти " да предложи свои хрумвания в законодателство, поръчка за което към този момент даде вицепремиерът Валери Симеонов. Заради плана във вторник се нагнети и напрежение сред природозащитни организации и Министерството на туризма. Екоорганизации оповестиха, че в плана в началото е имало текстове, които дават опция за безсрочно прилагане на държавни земи, върху които има заварени ски писти, както и опция да не се сменя предназначението им.

От туристическото министерство обаче отхвърлиха тази информация и нарекоха известията за тези ремонти " подправена вест " и " опити на избрани среди да основават излишно напрежение в обществото ".
В последна сметка сходни текстове не участват в дефинитивно подадения за утвърждение план в Министерския съвет.

Концентрация на надзор

Една от значителните промени в направения от туристическото министерство план планува във ведомството да бъдат съсредоточени пълномощия по надзора върху туроператорите, туристическите сътрудници, хотелите, заведенията, сертифицирани обекти за СПА и медицински туризъм, екскурзоводи, оператори на ски уреди и други С измененията в действителност се изземат голяма част от пълномощията на Комисията за отбрана на потребителите, която сега следи категоризацията на туристическите обекти и предлаганите от тях услуги, което към този момент докара до разногласия.

От една страна, самата комисия е дала негативно мнение по време на публичните разисквания - съгласно тях ще се сътвори мултиплициране на контролни функционалности, защото комисията ще продължава да извършва надзор върху бранша по линия на закона за отбрана на потребителите - да вземем за пример по отношение на рекламациите, общите условия в договорите, неравноправни клаузи в контракти за туристически услуги и други

Резерви към изземването на контрола, наподобява, има и отрасловият вицепремиер Валери Симеонов, който в последно време е изключително деен в областта на туризма. Миналата седмица той сподели пред публицисти, че не споделя концепцията " и ножът, и хлябът " да бъдат в ръцете на едно и също министерство, обяснявайки, че по този начин то ще раздава категоризациите на обектите и в същото време ще ги ревизира. " Това основава опасности от репресии, бих споделил, за неуместните ", изясни Симеонов.

Промени за туроператорите

Друга група промени в закона са свързани с евродиректива за образуване на туристическите пакети в границите на Европейски Съюз, които би трябвало да влязат в действие от януари 2018 година Те уточняват връзките сред туроператори и клиенти, като дават повече права на клиентите. Така да вземем за пример, в случай че преди подписване на контракта туроператорът не е дал информация за други такси и заплащания, които може да се наложи да бъдат осъществени, клиентът не дължи средства за тях.

Ако клиентът не получи описаните в контракта за туристически пакет услуги, той има право да получи обезщетение, без значение дали те се дължат на самия туроператор или негови контрагенти за осъществяването на услугите, плануват други промени. Поправките дават опция и туроператорът да изисква посредством регресен иск изплащането на сумата, дадена като обезщетение, от всяко лице, поради което се е стигнало до обстановка на несъблюдение на заложените в контракт услуги. Така да вземем за пример, в случай че клиентът не получи обещаните услуги в хотела по пътуването, той има право да изиска обезщетение или понижаване на цената при туроператора, на който е платил почивката, а самият туроператор да изиска възобновяване на тези средства от хотелиера.

В закона се плануват и промени, посредством които се групират по нов метод местата за настаняване и заведенията. Хотелите ще бъдат разделяни на сезонни и целогодишни, по отношение на местоположението им - морски, градски, планински, както и по отношение на функционалностите им - бизнес хотел, СПА хотел, апартаментен хотел и други Заведенията пък ще бъдат определяни на групи и подгрупи.Очакват се и ремонти от Валери Симеонов

Междувременно се чака " Обединени патриоти " да показват и свои оферти за промени в закона за туризма, които ще бъдат импортирани в Народното събрание. Преди седмица вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че те ще са свързани с шума в курортите, преместваемите обекти, които по думите му са " уродливо събитие ", както и с кадровия проблем в туристическия бранш. Симеонов сподели, че тези корекции ще бъдат направени дружно с специалисти от сектора, като преди седмица тази работна група организира първото си съвещание. Интересното беше, че на нея не участва отрасловият министър на туризма Николина Ангелкова, която към този момент няколко пъти изрича противоположни отзиви със Симеонов по въпросите в бранша, а съгласно разнообразни източници има напрежение сред двамата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР