Министърът на туризма Евтим Милошев проведе работна среща с Изпълнителния

...
Министърът на туризма Евтим Милошев проведе работна среща с Изпълнителния
Коментари Харесай

Ще издават ли по-бързо визи на работници от трети страни? Какво реши държавата?

Министърът на туризма Евтим Милошев организира работна среща с Изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта Смилен Вълов, Старши комисар Николай Николов , шеф на Главна дирекция „ Миграция “ в Министерство на вътрешните работи, специалисти от Държавна организация национална сигурност, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по заетостта. На срещата бяха разисквани вероятните решения за облекчение на процедурата по наемане на служащи от трети страни .

„ В миналите дни организирах редица срещи с представители на туристическия бранш и един от най-споделяните от тях проблеми бе този с бавната и тромава процедура при вноса на работна ръка от трети страни “ , сподели министър Милошев.

По време на полемиката стана ясно, че най-вече заявки за разрешаване краткосрочното престояване у нас и право на осъществяване на трудовата активност постъпват от жители от средноазиатските страни .

Представителите на институциите акцентираха, че разглеждането на заявките е комплициран развой, който лишава доста време за изследване на кандидатстващите . Фактор при бавното култивиране на заявките е и незадоволителният административен потенциал , с който разполагат структурите за обработка на подадените заявки.

Срещата. Снимка: МТ

Сред вероятните решения за превъзмогване на част от основаните усложнения специалистите от ведомствата показват приемането на проектозакона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България , който е импортиран в Народното събрание и е дадена опция краткосрочната виза за престояване до 3 месеца да бъде удължавана , без да е належащо служащият да напуща страната. Междудържавните спогодби и регулацията на компаниите медиатори, които наемат работна ръка, също са измежду разновидностите, при които процедурата би била облекчена.

Глад за техници и инженери на пазара на труда у нас

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР