Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се срещна

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се срещна
Коментари Харесай

Разработват ново Рамково споразумение за минималната работна заплата

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков се срещна с представители на национално представителните организации на служащите и чиновниците и на рабoтодателите, оповестиха от пресцентъра на общественото министерство. По време на диалога са били разисквани по-нататъшните дейности по правене на Рамково съглашение за договаряне и установяване на минималната работна заплата и потреблението на други механизми за договаряне на цената на труда.


Срещата се е състояла през днешния ден в Министерството на труда и обществената политика. В диалога е взела участие и заместник-министър Султанка Петрова и специалисти на институцията. Социалните сътрудници са изразили мнение, че е належащо да се намерят по-ефективни принадлежности за договаряне на минималните хонорари в другите стопански действия.

Представителите на синдикалните и работодателските организации са се обединили към мнението, че това може да се случи посредством поощряване на груповото трудово договаряне в предприятията и на браншово равнище за разширение на неговия обсег.

В този подтекст синдикалните организации са сложили въпроса за одобрение от България на Конвенциите 151 и 154 на Международната организация на труда, които се отнасят за трудовите връзки в държавната работа и груповото трудово договаряне.
 Кабинетът предлага минимална работна заплата 560 лева от 1 януари 2019 година Кабинетът предлага минимална работна заплата 560 лева от 1 януари 2019 година
Министерският съвет утвърди средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година. С документа се залагат средносрочните цели на фискалната поли...

Министър Бисер Петков е показал информация за обсъжданите тематики на неофициалното съвещание на министрите на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика, което се състоя предходната седмица във Виена, Австрия. По време на форума е изработен обзор на новите форми на претовареност и въздействието на дигитализацията и роботизацията върху пазара и качеството на труда.

В тази връзка министър Петков е предложил обществените сътрудници да излъчат свои представители, които да проучват въздействието на тези нови трендове и в България.

Следващата среща на Министерството на труда и обществената политика със обществените сътрудници ще се състои при започване на септември.
 България, Литва и Румъния са страните с най-ниска минимална заплата в Европейски Съюз България, Литва и Румъния са страните с най-ниска минимална заплата в Европейски Съюз
През януари 2018 година България е имала най-ниската минимална заплата в Европейския съюз, надлежно 261 евро, следвана от Литва с 400 евро и Румъния с 40...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР