„Министърът на транспорта носи цялата отговорност за ситуацията с „Вера

...
„Министърът на транспорта носи цялата отговорност за ситуацията с „Вера
Коментари Харесай

Емил Димитров: Министърът на транспорта носи цялата отговорност за ситуацията със заседналия кораб

„ Министърът на превоза носи цялата отговорност за обстановката с „ Вера Су”. За екологичното замърсяване дава отговор Министерство на околната среда и водите. Те не са взели придънни проби под кораба, с цел да се види, че е неведнъж замърсено”. Това съобщи някогашният министър на околната среда и водите Емил Димитров в студиото на „ На фокус с Лора Крумова”.

„ Черно море е понесло доста, ще понесе и това. Дали туризмът и риболовът ще го понесат, е друга тема”, добави той.

Той беше безапелационен, че е пропуснато доста време, в което е можело да се работи съответно в обстановката със заседналия транспортен съд.

„ Първият път е имало опит скрито през нощта корабът да се разтовари. След като е бил затънал, са се пробвали да го облекчат, с цел да добие плаваемост и да олекне. Изхвърляли са всичко небрежно, с цел да може по-бързо да стане по-лек. Не са отчели обаче обстоятелството, че в профил има баластни резервоари, които са отежнили кораба. Той пътува и цялостен, и празен. Когато е празен, има такива резервоари, който се пълнят с вода, с цел да има по-голяма плаваемост. Пет от тях в този момент са развалени и са цялостни с вода. Когато е затънал – задницата му се вижда, че е по-високо”, изясни още той.

И добави: „ Към момента корабът не е толкоз рисков. Това, което изхвърляха, не е толкоз рисково. Спукани са единствено баластните резервоари. Корабът към момента е в изправност”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР