Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков прекрати четирите обществени

...
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков прекрати четирите обществени
Коментари Харесай

Министърът на транспорта ще прекрои и пусне наново търговете за влакове за 2.8 млрд. лв.

Министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков приключи четирите публични поръчки за доставка на железопътен преносим състав по Националния проект за възобновяване и резистентност. Това беше обявено от ведомството с уточнението, че се чака те да бъдат пуснати още веднъж след месец, като към този момент имало работен проект за правене на промени по тях.Поръчките са за закупуване на 7 двуетажни и 35 едноетажни мотриси, 20 пуш-пул състава и 18 маневрени локомотива. Към момента три от тях (без тази за маневрените локомотиви) се намират в Комисия за защита на конкуренцията, като се апелират от интернационалните компании и една българска компания за тонери, която е и най-активна. Тоест процедурата по събиране на предложения е спряна.

Министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков приключи четирите публични поръчки за доставка на железопътен преносим състав по Националния проект за възобновяване и резистентност. Това беше обявено от ведомството с уточнението, че се чака те да бъдат пуснати още веднъж след месец, като към този момент имало работен проект за правене на промени по тях.

Поръчките са за закупуване на 7 двуетажни и 35 едноетажни мотриси, 20 пуш-пул състава и 18 маневрени локомотива. Към момента три от тях (без тази за маневрените локомотиви) се намират в Комисия за защита на конкуренцията, като се апелират от интернационалните компании и една българска компания за тонери, която е и най-активна. Тоест процедурата по събиране на предложения е спряна.

Последната поръчка - тази за електрическите маневрени локомотиви, която не се апелира, пък провокира съществени рецензии от страна на българския производител от Русе " Експрес сервиз ", който по време на пазарните съвещания е подал доста по-ниска оферта за доставка и поддръжка на 18 акумулаторни локомотива, само че след това страната реши да поръча различен вид хибридни локомотиви (могат да работят и в депа, и в гари и са с пантограф), каквито се създават от избран производител.

Не на последно място, които обаче не са обезпечени по актуалните поръчки. Или на идващ стадий ще се строят четири депа за ремонт на влаковете за 15 години напред.
Реклама Министерството вижда пороци
" Извършените разбори демонстрират, че предходният екип на Министерството на превоза и известията е позволил няколко основни порока в процедурите, а точно - не е осъществена наложителната процедура за прелиминарен надзор, която се прави от Министерството на финансите според условията на НПВУ, плануваният механизъм за ремонт е рисков и неуместен, а условията към 18-те маневрени локомотива са голословно повишени ", написаха от министерството.

" Промяната на част от техническите условия и критериите за допустимост ще даде опция за по-голяма конкуренция и ще се разшири кръгът на участниците по обособените действия. Промените в изискванията на търговете ще разрешат също поддръжката на преносимия състав да се реализира по най-ефективния метод, който ще бъде определен и обезпечен от участниците ", не престават оттова.

Предвижда се поръчката за доставка на 18 броя маневрени локомотиви да бъде разграничена на две обособени позиции - за доставка на 9 локомотива за маневри в депа и 9 локомотива за маневри от депа до жп гари. " Досега в изискванията на търга имаше условие всички 18 локомотива да разполагат с позволения за вид на транспортните средства и за стартиране на пазара, както и с пантограф. Това изискване е нецелесъобразно, защото някои от маневрите се правят единствено вътре в депата и половината от локомотивите няма да излизат от тях. С плануваните промени ще се осъществят обилни икономии на средства и ще се понижи натискът към държавния бюджет. Друг предстоящ резултат е и тук да се разшири кръгът от участници ", изясняват от министерството.
Ремонтите
" Заложеният все още механизъм за обезпечаване на ремонтни бази за поддръжка е високорисков заради това, че построяването им ще е ангажимент по други публични поръчки, за които до 2025 година даже няма заложено финансиране ", цитират от министерството министър Гвоздейков. Процедурата за отдаването им чартърен пък не е задоволително ясна, което също основава спомагателни опасности.
Реклама
" Осигуряването на поддръжката на преносимия състав следва да се реализира напълно на пазарен принцип, като по този метод участниците ще се насърчат дълготрайно да влагат в страната, изграждайки съвременни ремонтни бази, в които да се ремонтира и различен преносим състав. С построяването на държавна ремонтна база чартърен това няма да бъде допустимо, защото тя ще може да се употребява единствено за задачите на поддръжката на преносимия състав по НПВУ ", се показва още в претекстовете на решението.
Свързани публикации Новите влакове стопираха в Комисия за защита на конкуренцията 9 юни 2023, 06:44 Прокуратурата се сети да ревизира финансовото положение на сринатия жп цех 11 юни 2020, 16:22 Защо се бавят бързите влакове 16 август 2019, 09:18 Новата ЖП (а)тракция на Васил Божков 30 септември 2016, 18:51 Маневри на гара Образцов чифлик 2 март 2012, 14:51
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР