Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков прекрати четири обществени

...
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков прекрати четири обществени
Коментари Харесай

Транспортният министър прекрати четири търга за мотриси и локомотиви за БДЖ

Министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков приключи четири публични поръчки за доставка на железопътен преносим състав по Националния проект за възобновяване и резистентност. Те включват закупуване на 7 двуетажни и 35 едноетажни мотриси и 20 пуш-пул състава. Освен това, както " Труд News ", един от търговете е за  18 маневрени локомотива с планирана цена 93 млн. лв..

По инструкции на министър Гвоздейков, към този момент има работен проект за правене на измененията, като задачата е до един месец публичните поръчки да бъдат стартирани още веднъж, прецизират от МТС.

Извършените разбори демонстрират, че предходният екип на Министерството на превоза и известията е позволил няколко основни порока в процедурите, а точно - не е осъществена наложителната процедура за прелиминарен надзор, която се прави от Министерството на финансите според условията на НПВУ, плануваният механизъм за ремонт е рисков и неуместен, а условията към 18-те маневрени локомотива са голословно повишени. 

Промяната на част от техническите условия и критериите за допустимост ще даде опция за по-голяма конкуренция и ще се разшири кръгът на участниците по обособените действия.

Промените в изискванията на търговете ще разрешат също поддръжката на преносимия състав да се реализира по най-ефективния метод, който ще бъде определен и обезпечен от участниците. „ Заложеният все още механизъм за обезпечаване на ремонтни бази за поддръжка,  е високорисков, заради това, че построяването им ще е ангажимент по други публични поръчки, за които до 2025 година даже няма заложено финансиране “, акцентира министър Гвоздейков. Той добави, че процедурата за отдаването им чартърен не е задоволително ясна, което също основава спомагателни опасности.

Осигуряването на поддръжката на преносимия състав следва да се реализира напълно на пазарен принцип, като по този метод участниците ще се насърчат дълготрайно да влагат в страната, изграждайки съвременни ремонтни бази, в които да  се ремонтира и различен преносим състав. С построяването на държавна ремонтна база чартърен, това няма да бъде допустимо, защото тя ще може да се употребява единствено за задачите на поддръжката на преносимия състав по НПВУ, се показва още в претекстовете на решението. 

Предвижда се поръчката за доставка на 18 броя маневрени локомотива да бъде разграничена на две обособени позиции, надлежно за доставка на 9 локомотива за маневри в депа и 9 локомотива за маневри от депа до жп гари. Досега в изискванията на търга имаше условие всички 18 локомотива да разполагат с позволения за вид на транспортните средства и за стартиране на пазара, както и с пантограф. Това изискване е нецелесъобразно, защото някои от маневрите се правят единствено вътре в депата и половината от локомотивите няма да излизат от тях. С плануваните промени ще се осъществят обилни икономии на средства и ще се понижи натискът към държавния бюджет. Друг предстоящ резултат е и тук да се разшири кръгът от участници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР