Министърът на транспорта Георги Тодоров е задействал процедура по вливане

...
Министърът на транспорта Георги Тодоров е задействал процедура по вливане
Коментари Харесай

Срещу 30 милиона Летище Пловдив поглъща Летище София ОБЗОР

Министърът на превоза Георги Тодоров е задействал процедура по вливане на комерсиалното сдружение „ Летище София “ ЕАД в „ Летище Пловдив “ ЕАД. Това съобщи самият той по време на чуването му в Парламента преди обед.

" Съгласно Закона за обществените предприятия аз започнах искане до Агенцията за обществени предприятия и надзор за позволение за вливане на едното държавно сдружение в другото.Вливането допуска всички активи да преминат към " Летище Пловдив " ЕАД в едно с всичките наличия по сметки ", изясни Тодоров.

Търговското сдружение Летище София ЕАД все още е 100% държавна благосъстоятелност, само че не е летищен оператор от сключването на контракта с концесионера “Соф кънект “. Държавната компания даже няма личен състав, защото той е минал към компанията концесионер. Заплата оттова взимат само защитата и заетите в почивната станция " Космос " и Летище Балчик, които се водят измежду активите на Летище София.

Министърът на превоза изясни, че от вливането ще има най-малко две изгоди. На първо място ще се попречва опцията от разпродаване на средства, които са налични все още в " Летище София " ЕАД. И на второ – за аеропорта край Крумово ще се обезпечат средства за развиването му като летищен оператор и закупуване на активи за оперативната му активност, уточни Тодоров.

Наред с активите на софийското сдружение обаче, в Летище Пловдив ще бъдат трансферирани и пасивите. Столичното летище е потънало в правосъдни каузи за над 50 милиона лв., припомнят единствено един подробност от сектора.

Срещу " спасението " на " Летище София ", пловдивският аеропорт ще получи близо 30 милиона лв.. Тъpгoвcкoтo дpyжecтвo, cтoпaниcвaлo coфийcкoтo лeтищe, paзпoлaгa c oбщo 60 млн. лева, нo зa мoмeнтa миниcтepcтвoтo нe нaмиpa мexaнизъм, пo кoйтo тe дa бъдaт тpaнcфopмиpaни тaкa, чe дa бъдaт пoдпoмoгнaти бългapcкитe aвиoкoмпaнии. Имeннo зapaди тoвa пoлoвинaтa oт тяx щe ce влeят в плoвдивcкoтo лeтищe, изясни транспортният министър.

Припомняме, че аеропортът край Крумово от дълго време си търси концесионер. Повече от година имаше отворена процедура за концесията, само че макар запитването от страна на няколко консорциума, нито една компания не подаде документи. Поради това се стигна до отлагането на процедурата 4 пъти, до момента в който последната не изтече през март, а искащи отново нямаше.

= Не е казус =

Вливането на други държавни сдружения в " Летище Пловдив " не е казус. Още при първата концесия на аеропортите в Бургас и във Варна, те изгубиха функционалностите си на летищни оператори. По същата скица комерсиалните сдружения бяха влети в " Летище Пловдив ". Това разреши модернизацията на терминала, подсети още служебният министър на превоза.

= Контра =

С влизането на двете нискотарифни компании " Летище Пловдив " се намира във все по-добра кондиция, разяснява Спас Шуманов, член на СД на сдружението. Сега е доста по-вероятно да му се откри и концесионер, а и да притегли външно финансиране. Години наред аеропортът имаше потребност от поддръжка от министерство на превоза и не я получаваше, подсети някогашният шеф.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР