Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще задейства процедурата за възлагане

...
Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще задейства процедурата за възлагане
Коментари Харесай

Гвоздейков ще задейства процедурата за избор на нов жп превозвач

Министърът на превоза Георги Гвоздейков ще задейства процедурата за възлагане на нов контракт за пътнически жп транспорти. За задачата Министерският съвет одобри решение, с което разпорежда на министъра да организира търг и да избере идващия жп транспортьор.

Така над „ БДЖ – Пътнически транспорти “ надвисват буреносни облаци, защото държавното сдружение ще се конкурира с частната компания „ Пимк “, която през октомври 2023 година получи лиценз за транспорт на пасажери.

Предвижда се договорът за осъществяване на пътническите транспорти да бъде подписан за период от 15 години, считано от 1 януари 2025 година В случай, че сключването на контракта за социална услуга докара до промяна на оператора, се планува прекачване на правата и отговорностите на служащите и чиновниците, заети в сегашния оператор и съблюдаване на избрани обществени стандарти за целия личен състав, участващ в даването на услугата за публичен превоз.

В изискванията на поръчката ще се включат условия за дълготрайност, прецизност, потенциал и качество на предлаганата услуга, както и редът за тяхното отчитане. Изпълнението на поръчката ще се реализира с преносим железопътен състав, възложен от страната, както и със личен подобен, при условия и ред, избрани в документите за публичната поръчка, се показва в решението на Министерски съвет.
Съдбата на БДЖ-ПП
Предстоящата процедура за транспорт на пасажери ще изиграе основна роля за ориста на БДЖ-ПП, защото ще стане ясно по какъв начин ще бъде поделена жп мрежата сред държавното сдружение и частния оператор. Експерти предвиждат, че „ Пимк “ ще поеме доходоносните лотове от София до Бургас и Варна, а за държавното БДЖ-ПП ще останат къси, недоходоносни прави. В редица изявленията представители на пловдивската компания декларират точно желанието си да оперират дългите жп направления.

През последните месеци министерството сякаш се пробва да направи конкурентноспособно държавното сдружение. Гвоздейков задейства закупуването на. Освен това БДЖ-ПП разгласи и процедури за ремонт на други 133 пътнически вагона, както и за.

Нещо повече – при започване на февруари на транспортна комисия в Народното събрание Гвоздейков съобщи, че сдружението ще получи заем в размер на 300 млн. евро от Европейската банка за възобновяване и развиване, с цел да може да реализира вложенията. Договорът за това обаче не е подписан към момента.

Припомняме, че страната направи първи крачки към новия контракт още през ноември 2023 година Тогава отрасловото ведомство разгласи предварвителна информация за провеждането на процедурата. В документите бе записано, че тя ще бъде оповестена на 31 март, каквито бяха и заложените периоди в.

Преди това обаче трябваше да стане ясна пазарната оценка на жп бранша, която ще е основополагаща за жп контракта. Припомняме, че министерството заплати над 83 хиляди лева без Данък добавена стойност за нея и по контракт, подписан през август 2023 година с ДЗЗД „ Железопътен превоз “, тя трябваше да е подготвена в границите на 3 месеца.

В края на ноември в коментар за Economic.bg министър Гвоздейков уточни, че БДЖ-ПП може да се конкурира с частен оператор. Тогава Гвоздейков съобщи, че оценката на пазара към момента не е подготвена.

Министерството насочи и покана до всички заинтригувани пътнически железопътни оператори да заявят своя евентуален интерес за присъединяване в процедура по подписване на Договор за осъществяване на публични транспортни услуги в региона на железопътния превоз. Не е ясно обаче какъв брой компании са декларирали интерес.

Припомняме, че операторът, който подписа контракт за жп транспорт на пасажери с страната, ще получи и новият преносим състав, финансиран по Плана за възобновяване и резистентност. Засега обаче
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР