Министърът на регионалното развитие и благоустройството подписа 442 споразумения за

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството подписа 442 споразумения за
Коментари Харесай

МРРБ подписа споразумения за инфраструктурни проекти със 115 общини

Министърът на районното развиване и благоустройството подписа 442 съглашения за планиране, строителство, главен ремонт и реорганизация на общински обекти със 115 общини. Това оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Инфраструктурните планове на стойност 971 млн. лв.. Предвидено е те да се осъществят и разплащат на траншове до края на 2026 година Кметовете на общини са подписали над 200 от споразуменията, като останалите ще се сключат в последващи дни, разясняват от ведомството.

Към днешна дата от локалните администрации са подадени общо 1 159 заявки за финансиране на планове, избрани като предпочитани в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година Едва 583 са възможни за финансиране съгласно Министерство на регионалното развитие. Средствата отпуснати за тях са 1,13 милиарда лева

От ведомството прецизират, че се чака идната седмица да бъдат подписани още 141 съглашения, които са изцяло окомплектовани, а за тези в които са открити пропуски се води връзка с локалните управляващи за премахване на неточностите.

Според министър Андрей Цеков е хубаво всяка година да влизат такива пари в общините, с цел да спре правенето на кърпежи, и това да промени метода, по който живеят хората. По думите му след подписване на споразуменията общините могат да аплайват за до 20% предплатено заплащане , а по-късно финансирането ще е съгласно физическото осъществяване на обекта . Реално ще изплатим 90% от плануваните суми при отчитане на 50% физическо осъществяване, а последното заплащане от 10% ще е при приемане на обекта. Така общините ще могат да работят умерено, без да се тормозят за финансиране, акцентира той.

Регионалният министър означи, че дейностите, които ще се извършват с финансиране от Инвестиционната стратегия за общински планове, ще подобрят изискванията за живот на хората по места и ще оказват помощ за привличането на повече вложители.

Министерството на финансите твърди, че в бюджета за 2024 година са планувани задоволително средства за разплащане на общинските планове. Преведените до момента средства по сметка на Министерство на регионалното развитие ще са задоволителни за разплащане на предплатените заплащания от 20% за утвърдените до момента планове. След това средства от бюджета ще се превеждат на траншове на месечна база, както е планувано в програмата за общинските планове.
 Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на регионалното развитие за общински планове
Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на регионалното развитие за общински планове

На фокус е осъществяването на финансовата стратегия за предпочитани инфраструктурни проекти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР