Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова публикува в официалния

...
Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова публикува в официалния
Коментари Харесай

Йорданова: Докладът на ЕК посочва нарастващите опасения при функционирането на ВСС

Министърът на правораздаването в оставка Надежда Йорданова разгласява в формалния си фейсбук профил обзор на представения през днешния ден годишен отчет на ЕК  за върховенството на правото в страните членки на Европейски Съюз, в частта по отношение на България.

Йорданова показва, че в негативен аспект Докладът показва възходящите опасения по отношение на действието на Висшия правосъден съвет (ВСС). По думите ѝ Европейска комисия акцентира, че нуждата от взимане на ограничения по отношение на неговия състав става все по-важна. В отчета са установени и проблемите , свързани с политическото въздействие върху Инспектората към Висшия правосъден съвет и неговото действие в условия на изминал мандат, добавя министърът.

В главата за България Европейска комисия категорично отбелязва поетите в подтекста на българския План за възобновяване и резистентност задължения от българското държавно управление за промени в областта на правораздаването и противодействието на корупцията. К омисията акцентира, че тези дейности са в отговор на дългогодишните упования към българската страна за основаването на ефикасен механизъм за отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници, както и правосъден надзор върху отводите на прокуратурата за формиране на следствие, отбелязва министърът.

Йорданова подчертава, че основаването на механизъм за отчетност и отговорност на основния прокурор е обект на законопроект, който до дни ще бъде показан от Министерството на правораздаването.

Тя отбелязва още, че в Доклада се акцентира също и поетият ангажимент за промяна на КПКОНПИ , като се показва, че задачата е възстановяване на активността на комисията и реализиране на по-добри резултати както във връзка с антикорупционните дейности, по този начин и при дейностите за лишаване на имущество. 

„ Законопроектът за промяна на КПКОНПИ е към този момент в Народното събрание, импортиран от народни представители, а създаването на промените касаещи конфискацията е в стадий на завършване в Министерството на правораздаването “, разяснява министър Йорданова.

„ Докладът регистрира законодателната промяна за закриване на профилираното правораздаване, като се регистрират в позитивен аспект плануваните механизми за преназначаване на съответните магистрати. Европейската комисия категорично отбелязва премахването опцията за даване на поданство против вложения, заради съществуващите опасности, в това число от корупция “, показва още министърът на правораздаването. Тя добавя, че и двата законопроекта – за промени в Закона за правосъдната власт и Закона за българското поданство бяха създадени от Министерството на правораздаването в границите на този мандат и признати от 47-ото Народно заседание. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР