Министърът на правосъдието Крум Зарков изрази задоволство от приетия в

...
Министърът на правосъдието Крум Зарков изрази задоволство от приетия в
Коментари Харесай

`Крум Зарков изрази задоволство от приетия в НС механизъм за разследване на главния прокурор

Министърът на правораздаването Крум Зарков изрази удовлетворение от признатия в Народното събрание механизъм за надзор и следствие на основния прокурор.

Според него измененията в Наказателно-процесуален кодекс са съобразени с европейските стандарти и уговорките, които страната ни е поела и по националния ПВУ, както и на мониторингите на които сме обект. Той изрази убеденост, че даже и да бъде сезиран Конституционния съд, измененията ще устоят на инспекцията.

„ Считаме, че няма противоконституционност на механизма за следствие на основния прокурор, който беше една от главните тематики на диалозите. Има разлика освен във функционалностите, а и в йерархическата конструкция на съдилищата и на прокуратурата. Съобразно интернационалните стандарта за съдилищата би трябвало да се реализира по-голяма степен на самоуправление. Затова се прави спомагателна гаранция, тъй че да не може или да е доста мъчно във Висшия правосъден съвет да се вземе решение, засягащо ръководителите на върховите съдилища, без в него в действителност да взе участие професионалната съдийска квота във Висш съдебен съвет “, сподели Крум Зарков.

Председателят на Правна комисия Стою Стоев обаче изрази безпокойство за вероятен мотив за атакуване на Наказателно-процесуален кодекс:

„ Беше отстранено действително основният прокурор да може да бъде отстраняван от служба, в случай че бъде притеглен като обвинен по вносител беше за съзнателно закононарушение, тежко освен това, а в парламентарна правна комисия приехме за всяко едно закононарушение, за което бъде притеглен. Това за мен даже може да докара до противоконституционност на този текст, тъй като имаме друго отнасяне “, означи Стоев.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР