Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че в петък ще

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че в петък ще
Коментари Харесай

Атанас Славов обяви кога ще подаде жалба във ВАС срещу избора на Борислав Сарафов

Министърът на правораздаването Атанас Славов съобщи, че в петък ще подаде тъжба във Върховния административен съд против избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността основен прокурор. Според Славов процедурата за избор на нов основен прокурор би трябвало да бъде спряна. Има експлицитна норма в Административно-процесуалния кодекс, която споделя, че тогава, когато има позволено дело в Конституционен съд, с което е оспорена конституционността на закон, който би трябвало да се приложи в едно произвеждане, каквото несъмнено е изборът на нов основен прокурор, тогава съответният орган стопира производството по делото до произнасянето на Конституционния съд, изясни Славов.

В момента изборът на нов основен прокурор не дава отговор на публичните упования и на условията на обществото към тази фигура, уточни Славов. Според правосъдния министър позволеното дело пред Конституционен съд, с което бяха атакувани текстовете за следствие на основния прокурор, не блокира механизма. Става дума за правосъдно произвеждане, уточни той.
Славов счита, че през юли ще има подготвени оферти за промени в Конституцията.

Предполага се, че Висшият правосъден съвет ще бъде главно реконструиран. Ще има два обособени съвета - правосъден и прокурорски съвет, с друго систематизиране на професионална и парламентарна квота. Безсмислено е за няколко месеца да се открива процедура по желание на членове на Висш съдебен съвет, сподели Славов.

Не мисля, че Делян Пеевски е бил спънка да стартира процесът по промени в Конституцията, разяснява Славов. Той уточни, че има период от най-малко няколко месеца след внасянето на предложенията за промени до тяхното гласоподаване.

Правосъдният министър е на мнение, че до момента в който не минат и измененията в Конституцията, не е добре да стартира процедура по желание на нов основен прокурор, защото се приказва за понижени пълномощия, както и по-кратък мандат.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР