Министърът на правосъдието Атанас Славов изпрати на председателя на Венецианската

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов изпрати на председателя на Венецианската
Коментари Харесай

Министър Атанас Славов изпрати на Венецианската комисия проекта за промени в Конституцията

Министърът на правораздаването Атанас Славов изпрати на ръководителя на Венецианската комисия Клер Бази Малори плана за промени в Конституцията. Това оповестиха от министерството.

Молбата към Комисията за народна власт посредством право на съдебна експертиза (Венецианската комисия) е за „ незабавно мнение по плана на най-ранен стадий “. Към писмото е прибавен планът за промени в главния закон.

Министър Славов изрича признателност на Клер Бази Малори за предходните експертни мнения на Венецианската комисия по механизма за следствие на основния прокурор, дефинитивно гласуван от сегашния парламент.

В писмото си Славов декларира: „ С цел по-нататъшен прогрес в напъните ни за определяне на господство на закона в България стартирахме процедура за промени в Конституцията, в това число с цел да осъществим до дъно рекомендациите на Венецианската комисия. За сполучливия край на този развой бихме желали да получим незабавно мнение по плана на най-ранен стадий “.

В писмото Славов е показал главните предлагани промени в главния закон - ограничение пълномощията на основния прокурор до административен началник на Върховната прокуратура; повишение на независимостта на правосъдния Инспекторат; превръщане на настоящия Висш правосъден съвет (ВСС) посредством обособяване от него на Прокурорски съвет с болшинство от членове, избирани от парламента; промени във образуването и пълномощията на служебните държавни управления.

Пакетът от конституционни промени, в превод на британски език, ще бъде възложен по формален път на Комисията от Министерството на външните работи (МВнР).

На 28 юли ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи внесоха в деловодството на Народното събрание общ законопроект за промени в Конституцията. Под него има 166 подписа - на трите парламентарни сили.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР