Министърът на отбраната Тодор Тагарев и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант
Коментари Харесай

Военновъздушните сили отбелязват 111 години от първия боен полет

Министърът на защитата Тодор Тагарев и заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Михаил Попов ще вземат участие на 16 октомври в отбелязването на 111-ата годишнина от първия военен полет на военната авиация и празника на Военновъздушните сили /ВВС/.

Те ще почетат паметта на летците, починали във военно и в спокойно време, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца пред Народното събрание /на бул. „ Цар Освободител “/.

Военнослужещи от Военновъздушни сили ще отдадат воински почести и ще поднесат венци и цветя в Алеята на летците /в Централните софийски гробища/ и пред Паметника на починалите летци /в кв. „ Иван Вазов “ в София/.

По традиция в навечерието на празника командването на Военновъздушни сили се срещна с военнослужещи – ветерани, служили почтено в редиците на бойната ни авиация.

Преди 111 години през 1912 година водачът поручик Радул Милков и наблюдаващият поручик Продан Таракчиев със своя аероплан „ Албатрос ” извършват разследващ полет над Одринската цитадела и съумяват да хвърлят ръчни гранати над гара Караагач.

Това е бойното кръщение на младата тогава българска военна авиация . Датата на първия военен полет в историята освен на нашата, само че и на Европейската авиация – 16 октомври, е призната за формален празник на Военновъздушните сили на Република България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР