Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал
Коментари Харесай

Започва Срещата на върха на НАТО

Министърът на защитата Тодор Тагарев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов ще вземат участие в Срещата на държавните и държавните ръководители на страните членки на НАТО във Вилнюс, Литва, на 11 и 12 юли като част от делегацията, водена от министър-председателя на Република България учен Николай Денков . Това заяви Министерството на защитата.

Срещата на върха се организира в сериозен миг за трансатлантическата сигурност . Във Вилнюс ще бъдат подхванати последващи стъпки, които да надградят решенията, свързани с акомодацията на Алианса и усилването на възпиращия и защитителен капацитет. Очаква се да бъдат взети и основни решения по издигане на политическите връзки НАТО-Украйна на ново стратегическо равнище и продължение на практическата поддръжка за страната.

Форумът ще стартира със съвещание на Северноатлантическия съвет , отдадено на усилването на капацитета на Алианса и политическата и практическа поддръжка за Украйна. Централно място в дневния ред ще заеме и въпросът за приемането на нов ангажимент за вложения в защитата (DIP), при който вложението на 2 % от Брутният вътрешен продукт ще бъде минимална основа, а не таван.

Срещата ще продължи с паралелни работни съвещания във формат „ министри на външните работи “ и „ министри на защитата “. Министър Тагарев ще разиска със своите сътрудници основни въпроси, свързани със усилването на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса.

През втория ден от форума ще се организира работна сесия във формат „ държавни и държавни ръководители “ с присъединяване на Швеция, Австралия, Япония, Република Корея, Нова Зеландия и Европейски Съюз, на която ще бъде разисквана световната среда за сигурност и усилването на съдействие със сходно мислещите сътрудници.

Срещата на върха ще приключи с учредително съвещание на трансформираната и надградена в Съвет НАТО – Украйна до момента съществуваща Комисия НАТО – Украйна. Форумът ще даде опция на страните-членки и Украйна да обсъдят въпроси на сигурността като равни сътрудници, което е удостоверение за издигането на политическите връзки на ново стратегическо равнище.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР