Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис е поредната ключова

...
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис е поредната ключова
Коментари Харесай

Реакции след оставката на Джеймс Матис

Министърът на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис е следващата основна фигура, която си потегля от администрацията на президента Доналд Тръмп. И макар опитите на Тръмп да каже, че става дума за пенсиониране, анализатори дефинираха дейностите на министъра като заслужен " акт на митинг ". На фона на отдръпването на Матис, формален представител удостовери, че се обмисля и евакуиране на американския контингент от Афганистан.

Разногласия с Доналд Тръмп станаха причина за оставката на министъра на защитата Джеймс Матис. Това разгласи самият той в писмо до американския президент.

" Тъй като сте в правото си да имате министър на защитата, чиито възгледи са по-близки до вашите, считам за вярно да се отдръпва ", написа някогашният военачалник от морската пехота. Матис, който е на 68 години, ще остане на поста си до края на февруари. Негов правоприемник към момента не е избран.
 Министърът на защитата на Съединени американски щати подаде оставка Министърът на защитата на Съединени американски щати подаде оставка
Президентът Доналд Тръмп е решил да изтегли забележителна част от американските войски в Афганистан. Това показва през организация Франс прес поискал анонимн...
 © фотография: Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Шокирани и сюрпризирани от оставката на Матис са и репибликанци и демократи. Лидерът на болшинството в Сената републиканецът Мич Макконъл съобщи, че е мощно смутен. А демократите го дефинираха като " остров на стабилността " посред хаоса в администрацията на Доналд Тръмп.
Нанси Пелоси, водач на демократите в Камарата на представителите: " Потресена съм от новината, тъй като Генерал Матис е същински родолюбец. Мисля, че всички би трябвало да прочетат писмото, с което напуща. То е свидетелството за голям национализъм, почитание към президента, само че и отстояване на личните си полезности. "
Слухове за оставката на министъра на защитата се появиха още през септември и октомври, когато стана ясно, че негов неласкав коментар за Тръмп е намерил място в книгата на Боб Удуърд " Страх. Тръмп в Белия дом ". Решението за изтеглянето на американските военни от Сирия обаче, очевидно е очевидно е обтегнало връзките сред Матис и Тръмп до краен лимит, разясняват анализатори. Но да се откри толкоз квалифициран и дипломиран заместител на опитния военачалник ще бъде сложна задача, допълват те.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР