Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мехмет

...
Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мехмет
Коментари Харесай

Турция готви пътна карта за преобразяване на Истанбул заради предупреждения за голямо земетресение

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мехмет Йозхасеки съобщи, че Турция усилва напъните за правене на пътна карта за Истанбул против трусове, които по последни данни биха разрушили по " две здания " на всяка улица там, и че възнамеряват да построят хиляди здания в нови аварийни региони.


Пътната карта за Истанбул се създава, с цел да се приготви мегаполисът за предстоящо земетресение с висока степен в бъдеще, съобщи министърът, до момента в който напъните за възобновяване на югоизточните провинции на Турция не престават.

След едномесечна подготовка на президента Реджеп Тайип Ердоган ще бъде показана пътна карта за преобразяването на Истанбул, съобщи Оджасеки пред Daily Sabah по време на посещаване в Turkuvaz Media в столицата Анкара. " Ще има законодателна рамка, както и специфичен план за видоизменение на Истанбул ".

Градът, който за финален път претърпя тежки вреди от трусове през 1999 година, е нащрек предвид на многократните предизвестия на специалистите за предстоящото " огромно " - земетресение с магнитуд 7,0 или повече.

" Истанбул е един от най-рисковите метрополиси в света. В Истанбул има 5,8 млн. самостоятелни субекта, които включват къщи и работни места, като 1,5 млн. от тях са изложени на риск. Почти една четвърт от територията на Истанбул е изложена на риск. В случай на земетресение с магнитуд 7,0 по Рихтер ще се срутят 600 000 здания, което значи, че на всяка улица ще паднат по две здания ", уточни Йозхасеки, като уточни, че това ще засегне и инфраструктурата и ще затрудни превоза.

" Много здания ще бъдат издигнати в аварийни зони. 600 000 рискови здания ще бъдат преместени ", сподели министърът.

" Ще бъде оказана помощ и при трансформацията на място. Преди изборите започнахме акция " Половината от нас " за срутване и възобновяване на техните здания. Бяха подадени заявки за 1,2 млн. независими жилищни единици, които съставляват 90 000 здания. В рамките на този план ние ще покрием половината от разноските. Ще съборим и транспортираме най-рисковите здания до аварийните зони, а в случай че има места, които липсват от позиция на обществените потребности, общините ще поемат работата. "

В рамките на напъните за промяна Йозхасеки сподели още, че е в съгласуваност и се е срещнал с кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, като е поканил в министерството 39-те кмета на регионите в провинцията. " Работата с тях продължава през последните 15-20 дни ".

Възстановяване след земетресението

На 6 февруари две трусове с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер раздрусаха голям брой турски провинции, като лишиха живота на над 50 000 души. Около 14 млн. души в Турция бяха наранени от земетресенията, както и доста хиляди други в Северна Сирия.

" Нашата съществена стратегия е земетресението ", акцентира министърът.

" (Около) 680 000 къщи са разрушени, както и 170 000 работни места, хранилища, хамбари, сеновали и други сходни обекти, което общо съставлява 850 000 независими обекта. Казва се, че 11 провинции са били наранени от земетресението, само че в реалност 18 провинции са били наранени и включени в обсега на възобновяване след земетресението ", сподели министърът.

Той посочи, че както трансформацията на място, по този начин и аварийните жилищни региони са вид за възобновяване на засегнатите от земетресението провинции. Онези, които се застъпват за избора на аварийни региони, настояват, че сходно земетресение може да се повтори на същото място, до момента в който други показват като дефекти на аварийните региони това, че са прекомерно отдалечени от старите градски центрове, както и един от различен. Градовете в аварийните зони могат да бъдат на километри разстояние от другите.

Йозхасеки съобщи, че е изработен търг за 182 000 къщи в аварийните зони.

От друга страна, хората също избират да възстановят къщите си в регионите, където имат мемоари и са израснали, заради което доста от тях аплайват по плана на място.

Огромен напор от заявки бе получен още в първия ден след оповестяването на плана за превръщане на място, който започва за даване на безплатни средства и финансова поддръжка на хората, които желаят да възстановят постройките си в разрушените от земетресението региони.

Министърът съобщи, че 150 000 души са кандидатствали за плана. В момента максимален брой заявки са подадени в Хатай - над 60 000.

Що се отнася до аргументите за сриването на толкоз огромен брой здания по време на земетресението, Йозхасеки съобщи, че няколко здания са били издигнати повърхностно, с ниско качество, без материали и съгласно инженерни калкулации от 80-те и 90-те години на предишния век, и са се намирали на разломни линии, до момента в който множеството са били издигнати съгласно наредбите, които са били в действие преди 2000 година След земетресението от 1999 година, което раздруса региона на Мраморно море, беше въведена нова разпоредба, съгласно която постройките би трябвало да се строят устойчиви на трусове с магнитуд 8,0.

Министърът акцентира, че няма да се позволява строителство на здания върху линии на разломи или корита на реки, където земята е изгнила. Инженерните калкулации и строителните компании ще би трябвало прецизно да съблюдават регламента.

Ердоган даде обещание бързо възобновяване след двойното земетресение. Според последните оценки на държавното управление разноските, направени от земетресението за стопанската система на страната, се правят оценка на общо 104 милиарда $ (2,74 трлн. турски лири).

Миналия месец президентът загатна, че всички парчета са били отстранени. Бързо е почнало построяването на непрекъснати жилища в регионите без риск от земетресение. Ердоган съобщи също по този начин, че от тази есен Тюурция ще доставя последователно къщите и ще приключи строителството на 319 000 къщи през първата година след земетресенията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР