Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов се срещна

...
Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов се срещна
Коментари Харесай

Юлиян Попов обсъди с гражданска група мерки за консервацията на Боянското блато и обособяването му като градски парк

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов се срещна с гражданската група в отбрана на Боянското тресавище . Те разискаха съответни ограничения за отбрана на Боянското тресавище и обособяването му като публично налична екологична зона със предпазен статут .

По време на срещата те разговаряха за импортираното в Министерство на околната среда и водите през 2023 година искане на гражданската група за установяване на Боянското тресавище като местообитание на предпазените типове по Закона за биологичното многообразие, както и за територия от значително значение за мигриращите типове. Гражданите подариха на министър Попов картина на крещалец , предпазен тип птица в Червената книга на България, с посланието и той да “крещи ” в отбрана на водния обект и неговото отделяне като първия екологичен парк на територията на София.

Адв. Александър Колев, представител на самодейността за отбрана на блатото, напомни, че през предходната година деятелите застанаха пред багерите и предотвратиха унищожаването на блатото.

„ Участваме в правосъдното дело, с което притежатели на парцели апелират оповестяването на блатото като воден обект. Част от представителите на нашата гражданска група са обект на фиктивни прокурорски обекти и напън “ , сподели Колев пред министър Попов.

Активистите в отбрана на Боянското тресавище описаха, че работят интензивно с Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция за опазване на околната среда и районната администрация, с цел да се откри дефинитивно решение, с което притежателите на парцели да бъдат обезщетени , и София да има нов градски парк “Боянско тресавище ”.

Боянското тресавище беше оповестено за воден обект от Басейнова дирекция „ Дунавски регион “ през август 2023 година и е единствената останала естествена влажна зона на територията на София . Въпреки това към този момент някогашният основен проектант на регион “Витоша ” Мирослав Русев утвърждава виза за планиране и позволение за градеж на 5 многоетажни здания в терени, в които се намира блатото, описаха хората. Те увериха министър Попов, че повече от три години се борят против опитите за унищожаването на блатото от част от притежателите на терените, в които се намира то.

Според отчет, признат от Столичната община, Боянското тресавище е единствената останала естествена влажна зона на територията на София, която е местообитание на предпазени типове водна растителност, земноводни и влечуги . В региона на блатото са открити и документирани 118 типа птици . От тях 17 типа са включени в Червената книга на България, 92 типа са със предпазен статут по Закона за биологичното многообразие, а 50 типа имат интернационален природозащитен статус.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР