Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова разпореди незабавно

...
Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова разпореди незабавно
Коментари Харесай

Спешно взимат мерки за спасяване на Байкушевата мура

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова разпореди неотложно да се пристъпи към дейности за запазване на Байкушевата мура.

Тя ревизира място положението на най-старото иглолистно вековно дърво в България.

Проверката беше по сигнал от шефа на парка Росен Баненски до Министерство на околната среда и водите, че е установено пречупване на клон на вековното дърво с диаметър към 40 см.

Карамфилова дружно с екипите на Дирекция " Национална работа за отбрана на природата ", нДирекция Национален парк (ДНП) " Пирин " и специалисти от Института по гората при Българска академия на науките, Лесотехническия университет и Лесозащитна станция- София начертаха проект за деяние, съгласно който ще бъдат осъществени проучвания на цялостното положение на дървото. След това учените би трябвало да създадат оферти за съответни дейности в кратковременен и дълготраен проект.

Екоминистърът бе безапелационна, че е необходим детайлизиран проект за деяние за запазване на дървото, с съответни периоди и отговорници. Тя подчертава и на нуждата да се извърши регулярен мониторинг на положението на дървото.
 Снимка 613550
 

" Всеки развой би трябвало да бъде ръководен, тъй че да има опция за реакция. Не можем да си позволим да поемем даже и дребен риск, когато приказваме за опазването на подобен народен знак ", акцентира Карамфилова и добави, че Байкушевата мура е скъпо естествено благосъстояние и най-посещаваният дендрологичен обект в страната.

Предстои да бъдат обследвани разнообразни елементи от дървото, с цел да се ревизира положението и на останалите клони и цялостното му положение. Първият скрийнинг ще даде визия по отношение на протичащи гнилостни процеси и какъв е относителният им дял.

Байкушевата мура ще бъде изследвана със профилирана техника - томограф и резистограф, от експерти с опит в поддръжката на дървета. Това ще даде насочна точка за последващите дейности за съхранението на дървото.

Най-старото иглолистно дърво ще може да бъде наблюдавано от туристите от разстояние, а достъпът ще остане стеснен, до момента в който не бъдат подхванати ограничения, тъй че да се обезпечи цялостна сигурност за посетителите.
 Снимка 613549  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР