Министърът на околната среда и енергетиката Тодорос Скилакакис обяви поредица

...
Министърът на околната среда и енергетиката Тодорос Скилакакис обяви поредица
Коментари Харесай

Гърция обяви нови помощи за ток за битовите потребители

Министърът на околната среда и енергетиката Тодорос Скилакакис разгласи поредност от ограничения за контролиране на пазара на електрическа енергия, които имат за цел да защитят клиентите на дребно след прекъсването на хоризонталните дотации на 1 януари 2024 година Ще има също по този начин дотация за към 1,2 милиона уязвими консуматори, сподели Тодорос Скилакакис.

Той разкри, че ще бъде открита единна цена, в допълнение към помощи за отопление за уязвими консуматори, които употребяват ток за отопление на домовете си и специфична цена за семействата с четири и повече деца, дружно с ограничения против редовно неприятните платци за ток.

Новата единна цена за електрическа енергия ще се дефинира при започване на всеки месец въз основата на математическа формула, избрана с министерско разпореждане, дружно с нормата на облага, избрана от всеки снабдител.

Курсът ще се трансформира всеки месец, като в този миг сметките ще бъдат поправени нагоре или надолу въз основа на смяната в предходните цени и други фактори, включени във формулата. Цената ще бъде дефинитивна  с включени отстъпки в оповестената от всеки снабдител цена.

Всички консуматори ще преминат автоматизирано към новата единна цена като се изключи тези с закрепени тарифни контракти и тези, които категорично изберат друга цена, избирайки един от различните артикули, предлагани от доставчиците.

Тодорос Скилакакис удостовери, че всички консуматори могат да преминат към единната цена, защото промяната на доставчика ще продължи да бъде без наказания .
 Гърция договаря с
Гърция договаря с " Газпром " за съветския газ

Обсъждат се нови доставки през 2024 година

" Основната уязвимост сега е, че за потребителите е доста мъчно да решат кой е най-евтиният снабдител. Длъжни сме да пазиме потребителите ", изясни Скилакакис. Говорейки на конференция в министерството, Скилакакис също разгласи държавна поддръжка за най-уязвимите консуматори, чийто брой може да доближи 1,2 милиона.

Общите разноски възлизат на 120 милиона евро , като финансовата поддръжка е 60 евро на месец, равняваща се на парите за отопление. Минималната сума на тримесечие ще бъде €45, до момента в който може да доближи до €480. Подаването на молби ще стартира идващия януари и ще се ползва спомагателна дотация от 20% за всяко дете на прехрана .

" Тези, които се отопляват на ток, са половината от потребителите ", акцентира министърът и добави, че " даваме незабавна помощ на по-уязвимите. Правителството ще приложи мярката за тримесечието януари-март. Има 1,2 милиона евентуални бенефициенти въз основа на броя дни, изискващи отопление. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР