Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков свика национална

...
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков свика национална
Коментари Харесай

Министър Цоков: Ролята на учителите все повече ще бъде на творци при работата си с учениците

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков свика национална среща на началниците на районните ръководства за възстановяване на организацията на работа и подготовка за идната образователна година.

“Трябва да се научим, че подготовката за идната образователна година стартира с края на актуалната. Затова е значимо да създадем нужната организация в този момент ”, акцентира проф. Цоков.

По думите му дружно с разискване на настоящите проблеми, би трябвало да има разговор за стратегическите промени в системата. “Винаги съм вярвал, че най-важна е полемиката с хората с опит и експертиза, каквито са началниците на РУО . Затова желая намерено да приказваме за провокациите и дружно да набележим стъпките за същинска смяна в бранша “, сподели министърът.

Резултатите от ДЗИ и НВО, както и ефикасното действие на Механизма за обсег на децата и учениците в просветителната система, бяха съществени тематики на полемиките. Сред поставените тематики бяха още нуждата от повече надзор и поддръжка, както и на политики за разбор на учебно равнище и квалификацията на учителите.

Обменени бяха положителни практики като провеждането на така наречен пробни матури, с цел да се види кой от какво се нуждае преди националните външни оценения и държавните зрелостни изпити. Дискутирано бе по какъв начин да се усъвършенства приобщаването на родителите – да оценят преимуществото на знанието и образованието, изключително в начален стадий.

„ В нашата просветителна система липсва аналитично звено. Имаме потребност от екип, който да изследва процесите, да организира целенасочени образования с учители, шефове – по какъв начин те да проучват резултатите на учениците. Ролята на учителите от ден на ден ще бъде на създатели при подготовка на работата си с учениците “, заключи министър Цоков.

Според него има потребност от подробен обзор на тестванията и даде образец с незадоволителните резултати по математика. Той подчертава върху нуждата от преформулиране на дилемите - да бъдат по-разбираеми и на практика насочени.

За първи път бяха проведени и работни групи сред началниците на РУО. Те бяха разграничени на екипи, които да дефинират главните проблеми, които срещат в работата си и да предложат оперативни решения.

В срещата участваха заместник-министрите Емилия Лазарова, Мариета Георгиева и Наталия Митева, началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска, както и шефове на дирекции и специалисти от МОН.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР