Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изпрати писмо до

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изпрати писмо до
Коментари Харесай

Вълчев: Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи е незаконно

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изпрати писмо до началниците на просветителните инспекторати, шефове на държавни и общински детски градини и учебни заведения, министрите на културата и младежта и спорта, както и кметове на общини, с цел да напомни на детските градини и учебните заведения, че нямат право да събират спомагателни средства от родители те на деца та и от учениците, които образоват.

В писмото на Вълчев се показва, че безплатното обучение включва както правото да не се заплащат такси за образованието, по този начин и безвъзмездното прилагане на предоставената материална база.  

„ Събирането на средства от родители те на деца та и учениците за материали и консумативи, за възстановяване на материалната база и други настоящи разноски по издръжката на процеса на образование и образование в общинските и държавните учебни заведения и детски градини няма правно съображение. Родителите на деца та и учениците имат обвързване да заплащат единствено нормативно регламентираните такси ", написа министърът.  

Вълчев добавя също, че настоятелствата нямат право да събират и спомагателни суми, защото набирането на средства под формата на дарения би трябвало да става при съблюдаване на правилото за доброволност и персонална воля на донора.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР