Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е изпратил писмо

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е изпратил писмо
Коментари Харесай

МОН предупреди директорите: Нямат право да се събират пари от родителите

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е изпратил писмо по отношение на събирането на средства от родителите на децата и учениците в държавните и общинските детски градини и учебни заведения, в което се споделя, че няма правно съображение за това, заяви МОН.

Писмото на министър Вълчев е до началниците на районните ръководства на образованието, до шефовете на държавните и общинските учебни заведения и детски градини, до министрите на културата и на спорта, и до кметовете на общини.

Законът за предучилищното и учебното обучение /ЗПУО/ е уредил правото на учениците и на децата в наложителна предучилищна възраст на гратис обучение в държавните и общинските детски градини и учебни заведения, се споделя в писмото на просветителния министър.

Той прецизира, че безплатното обучение включва както правото да не се заплащат такси за образованието, обезпечавано със средства от държавния бюджет , по този начин и безвъзмездното прилагане на материалната база за образование и за развиване на ползите и качествата на децата и учениците.

Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за възстановяване на материалната база и за други настоящи разноски по издръжката на процеса на образование и образование в общинските и държавните учебни заведения и детски градини, няма правно съображение, декларира министър Красимир Вълчев. Той добавя, че родителите на децата и учениците имат обвързване да заплащат единствено нормативно регламентираните такси.

" Набирането на средства под формата на дарения би трябвало да става при съблюдаване на правилото на доброволност и на персоналната воля на донора. Вземането на решение от органите на настоятелството или от управлението на учебното заведение за събиране на избрана сума, като подаяние от всички родители, не е в сходство с доброволния темперамент на дарителството.

При набиране на средства от дарения, в специфична книга за даренията, в институцията наложително се отбелязва типът, количеството, цената, номер и дата на счетоводния документ за получените и предоставени дарения, данни за донорите, както и се издава удостоверение за подаяние в два екземпляра ", се споделя в писмото на министър Красимир Вълчев.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР