Министърът на образованието и науката Галин Цоков отрече тази сутрин

...
Министърът на образованието и науката Галин Цоков отрече тази сутрин
Коментари Харесай

Просветният министър каза ще забраняват ли телефоните в клас

Министърът на образованието и науката Галин Цоков отхвърли тази заран в изявление за Нова телевизия, че се готви възбрана за внасяне на смарт телефони от учениците в класните стаи.

По мотив влизането на децата в час с мобилни телефони, той изясни, че в класната стая може да се употребяват и други електронни устройства, има доста забавни международни модели, които дават опция за цялостна хибридизация на образованието. Пътят за " възбрана " на смарт телефоните и телефоните в класната стая минава през ангажирането на децата в самия развой на образование - те да вземат участие интензивно, с цел да нямат време за други неща, свързани с телефоните, сподели Цоков.
-->
В момента се вършат изследвания за опциите за въвеждане на избрани рамки за потребление на електронните устройства, в това число изкуствения разсъдък, които ще оказват помощ на учители, родители и възпитаници да са спокойни по какъв начин се употребяват свястно електронните устройства в класната стая, сподели още министърът.

Цоков описа и за въвеждането на цифровата раница, като добави, че няма по какъв начин хартиените учебници да отпаднат изцяло. Но това, което успяхме да създадем и да проработи, е една неповторима платформа за образование. В цифровата раница са всички учебници в pdf формат. И упоритостта ни е в идната година тя да бъде напълнена и с материали на самите учители, изясни министърът.

От понеделник влиза в действие електронната извинителна записка за учениците. Колко ще коства издаването й обаче ще се дефинира от здравното министерство, изясни Галин Цоков.

Още след 25 септември нашата система бе подготвена да транслира тези бележки към електронните дневници, сподели Цоков и изясни пътя, по който ще се случва това. Лекарят ще издава бележката след посещаване и въведени данни в системата на здравната каса. Те ще се издават и насочват към електронната система на учебното обучение единствено след осъществен обзор. Дори има 2 часа, в които лекарят може да поправя бележката, и тогава към този момент тя отпътува към системата на МОН.

Министерство на здравеопазването ще реши за цената. При някои персонални лекари е гратис, при други 1-2 лв., изясни министърът.

Той даде образец, че предходната година е имало 270 хиляди отсъствия на възпитаници. По 50 отсъствия на възпитаник се падали приблизително. И това е една от главните аргументи за отпадане от просветителната система. Тази електронна система ще освети този развой, сподели Цоков.

Електронната записка ще понижи административната тежест на класните ръководители - към 3 работни дни е спестеното време, с цел да може те да се занимават със своите възпитаници.

На въпрос дали се обмисля редуциране на лятната почивка и по-ранно започване на образователната година от 1 септември, той отговори: Не са обсъждани в този момент тези разновидности. Основният проблем в нашата просветителна система в действителност са по-малките образователни дни като брой, което значи и по-голяма натовареност на учениците в образователните дни, в които те участват в учебно заведение. Може би това ще е идващият разбор, който би трябвало да създадем задълбочено и в идващите месеци да дадем някакви оферти.

Всичко, което се вземе като разискване с родители и общност, би трябвало да почива на данни и на проучвания. Можем да създадем това и да го представим на родителите като вид за деяние, добави министърът.

Той успокои, че началният час за започване на учебно заведение би трябвало да остане 8 часа, а изключенията са за учебните заведения на двусменен режим, които стартират от 7,30 ч. Това са единствено 10% от учебните заведения в България.

По мотив скандалният случай в Пловдив с учебно заведение, в което са писали оценка на мъртва ученичка, министърът сподели, че чака при започване на идната седмица окончателния отчет с рекомендации.

От инспекцията на РУО са открити в действителност тези обстоятелства - че са писани наличия, по-късно оценки, които са били манипулирани по-късно в електронния дневник. Ще бъдат взети всички ограничения освен във връзка с това учебно заведение, да не се случват такива неща и това да бъде един негативен образец по какъв начин не би трябвало да се грижим за деца в границите на българското обучение. Този образец е образователен - учителите, които са призвани да дават образец на своите възпитаници и да ги възпитават, в никакъв случай не би трябвало да вършат сходни неща, разяснява проф. Цоков.

На процедура откакто ученикът участва по документи, получават си средствата по делегираните бюджети, добави той.

Преди два дни бе уволнена директорката на учебното заведение. След отчета в министерството ще забележим и кои са преподавателите, които са манипулирали оценки, сподели още министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР