Министърът на образованието акад. Николай Денков сезира Антикорупционната комисия срещу

...
Министърът на образованието акад. Николай Денков сезира Антикорупционната комисия срещу
Коментари Харесай

3,5 млн. лв. бонуси си разадоха в ТУ-София за 2 м.: МОН

Министърът на образованието акад. Николай Денков сезира Антикорупционната комисия против ректора на Техническия университет (ТУ) в София, заяви OFFNews.

Писмото до ексшефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров от 25 януари против проф. дн инж. Иван Кралов е учредено на одит на МОН, който сочи, че той е разписвал заповеди, с които самичък си е давал парични награди и по този начин е нарушавал закона.

Само за 2 месеца и 10 дни в ТУ са раздадени близо 3,5 млн. лв. над заплатите, на някои хора - по повече от един път за месец. Допълнителните държавни средства за компенсиращи ограничения поради К19 също са отишли за добавки.

Одитът е осъществен от Звеното за вътрешен одит в МОН след сигнал от някогашния зам.-ректор на университета проф. Веско Панов.

В писмото си от 29.12.2021 година до министъра той алармира, че в университета се раздават бонуси и награди без правила и еднолично, че за един и същи труд се получават пари по разнообразни канали.

Денков разпорежда одита на 7 януари т.г.. Той обгръща интервала 01.11.2021 г.-10.01.2022 година Докладът с констатациите е от 21 януари. Видно от тях, за този интервал са издадени 68 заповеди за погашение на спомагателни трудови хонорари. 47 за заемащи управителни функционалности, 39 за личен състав, който не е научно-преподавателски с управителни функционалности.

През ноември и декември ректорът на ТУ е подписал заповеди за изплащането на спомагателни трудови хонорари “за значителен принос при осъществяване на служебните задължения”.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР