Министърът на културата проф. Велислав Минеков и директорите на държавните

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков и директорите на държавните
Коментари Харесай

МК проведе среща с директорите на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и шефовете на държавните културни институти в страната в региона на театралните изкуства организираха среща в Министерството на културата, с цел да обсъдят положението и проблемите в бранша.

В полемиката участваха зам.-министърът на културата проф. доктор Борислава Танева, както и шефове на дирекции от профилираната администрация в културното ведомство.

 Основна цел на срещата бе да се набележат работещи ограничения за възстановяване на положението на бранша, с акцент върху финансовото състояние на държавните театрални културни институти.

  Директорите показаха сериозните си опасения за провеждането на идващия сезон, реализирането на креативните стратегии в условия на рекордна инфлация и на следствията от пандемията от Ковид-19. Това от своя страна води до затрудняването на работата по нови постановки, които да привлекат публиките назад в салоните. Споделиха терзанията си за обществения статус на работещите в театралните институти – креативен, административни и механически служби, които са в извънредно тежко положение. Предадоха съображенията на работещите в културните театрални институти, които са подготвени за протестни дейности.

  Директорите заявиха, че от месец октомври множеството от тях ще затворят институтите, заради неспособност да обезпечат разноските им.

  Министър Минеков и зам.-министър Танева увериха управленията на културните театрални институти в положителните планове и дейности за обезпечаване естествената им активност с продължение действието на механизма за спомагателен съставен елемент за възнагражденията на работещите в държавните театрални институти и осигуровките към тях. По този въпрос има разговор с Министерството на финансите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР