Министърът на културата Кръстю Кръстев се е срещнал с актьорите

...
Министърът на културата Кръстю Кръстев се е срещнал с актьорите
Коментари Харесай

Скандалите в Народния театър провокираха нова проверка от Министерството на културата

Министърът на културата Кръстю Кръстев се е срещнал с актьорите Валери Йорданов, Албена Колева, философа проф. Георги Каприев и други представители на придвижването, което от месеци стачкува против дейностите на Васил Василев като шеф на Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Срещата е проведена ден откакто артистът Камен Донев разгласи, че повече няма да се върне на сцената на театъра поради.

По-рано Донев алармира за объркващ случай по време на режисура на " Животът е прелестен ", когато е имало заплаха от пожар на сцената, а се е оказало, че в постройката няма дежурен пожарникар.

Вместо да отговори на обвиняванията на Донев, управлението на НТ го упрекна в меркантилизъм, тъй като желал по-добри условия на възнаграждение за работата си в театъра.

Кръстев е декларирал, че ще извърши поредна " обстойна инспекция и разбор на подадените сигнали " за протичащото се в театъра. Самият Кръстев беше шеф на Драматичния спектакъл в Пловдив, преди да стане министър през юни 2023.

Българска телеграфна агенция го цитират да споделя, че Народният спектакъл " би трябвало да е образец за обединяване, с цел да може да води останалите културни институти, да концентрира креативната сила ".

" В демократичното общество, в което живеем, всеки актьор търси независимост в изявата си пред света, само че тази независимост идва и с отговорността към правото на другия ", споделя той, като прибавя, че " демокрацията се крепи на закони, само че основа на демокрацията са нравствеността и моралът ".

Напрежението към Васил Василев избухна още в края на 2022 година, когато режисьорът Александър Морфов се възмути от политическите задължения на тогавашния PR на театъра Велислава Кръстева и появяването ѝ дружно с Ахмед Доган в деня на предходните парламентарни избори.

След месеци на вътрешни спорове - довели до неуместни обстановки като отвод от допускане на актриса от " - Василев реши, че ще постави завършек на абсурда, като в профил и Кръстева, и Морфов от щатните им позиции.

Докато Велислав Минеков беше длъжностен министър на културата, институцията правеше опити да се намеси в сагата поради сигнали за нередности при ръководството на Василев. Вместо да докара до развръзка - този опит на Минеков му коства позицията във втория длъжностен кабинет.

В четвъртък вечер артистът Валентин Танев непосредствено уточни Румен Радев като индивидът, който поддържа Васил Василев на поста му като шеф на Народния спектакъл.

" Президентът поддържа шефа. Крайно прям съм и ще си пострадам доста от това изявление, само че има неща, които не би трябвало да се прескачат в живота на човек. След като го споделих това, чакам да ме изхвърлят, и то със страшна мощ. Не знам дали ще дочакам отпуската си. Ние живеем в едно общество, където хората би трябвало свободно да си показват мнението. Защо би трябвало непрестанно да вървим наведени? Не можем да бъдем единни, тъй като нямаме една и съща позиция по отношение на морала, който би трябвало да владее културната институция и дали политиката има място в театъра. Това цялото е осъществяване на политика. Важен е този пост на шеф на Народния спектакъл, тъй като дефинира културната политика на страната ", споделя Танев в изявление за Bulgaria on air.

Той се солидаризира с решението на Камен Донев, като споделя, че случаят с пожара е основал заплаха за 780 души аудитория.

" Камен е човек, който държи на думата си. Така ще е, до момента в който не останат най-верните жители, само че по този начин не се прави изкуство, нито се гради спектакъл. Очакванията ми от новия министър са никакви. Казусът би трябвало да се позволи със съдействието му, само че аз мисля, че той няма да спомага ", споделя Танев пред медяита.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР