Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален

...
Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален
Коментари Харесай

България представи кандидатура на Центъра за подводна археология за получаване на категория 2 – Център за подводно и световно наследство към ЮНЕСКО

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален шеф за просвета на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която активността на българския Център за подводна археология да бъде одобрена, развита и разширена до категория 2 на Център за подводно и международно завещание. Министър Кръстев е уверен, че центърът ще извършва сполучливо задачата си на благонадежден сътрудник на ЮНЕСКО и ще се утвърди като водещ фактор за изследването, опазването и популяризирането на подводното и международно културно завещание в Черноморския район.
 
Центърът ще се основава на  инфраструктурата на Центъра за подводна археология, държавен културен институт към Министерството на културата на Република България, основан през 1978 година Проектът е резултат от тактиката и напъните на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Центъра за подводна археология. Като сътрудници Министерството на културата притегли Община Бургас, с която ще бъде подписан специфичен меморандум, както и други черноморски общини.
 
Концепцията бе показана и насърчена в Рияд (Кралство Саудитска Арабия) по време на 45-ата сесия на комитета за международно завещание на ЮНЕСКО през септември 2023 и следва да бъде подкрепена още от Турция, Румъния и Хърватия. През идните месеци ЮНЕСКО ще организира изследване по отношение на готовността на България да сътвори черноморски районен център за подводно и международно завещание под егидата на ЮНЕСКО, въз основа на което ще бъде взето и крайното решение.
 
Страната ни е втората в света и първата в Европа, която през 2003 година ратифицира Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на подводното културно завещание от 2001 година и импортираната идея е обвързвана с осъществяването на тактиката на упоменатата Конвенция. Целта е центърът да се утвърди като международен водач в осъществяването на политики за опазването на подводното културно завещание. Мисията му е затвърждаването на интернационалното и районно съдействие в региона на подводното и международното завещание, насърчаването на научните проучвания и развиването на  районните мрежи от организации и специалисти, както и  обучаването и обмена на положителни практики и познания.
 
На базата на квалифицирания план за основаване на Регионален център на ЮНЕСКО за подводна археология за Черноморския район, той ще работи за приемането на Конвенцията на ЮНЕСКО от всички страни в Черноморския район, за професионалната специализация в изследването, опазването и ръководството на подводното културно завещание, основаването на партньорства и работата по интернационалните планове, построяването на районна лаборатория за консервация и интердисциплинарни проучвания.
Богатото, разнообразно и добре непокътнато подводно културно завещание на България открива огромни благоприятни условия пред България, само че и постанова съществени отговорности. С ясното схващане за това Министерството на културата ще продължи да води дейна политика за развиването на подводната археология и опазването на подводното културно завещание.
 
В по-глобален мащаб основаването на Център за подводно и международно завещание е обвързвано и с плана на Министерството на културата " Център за изкуствата на остров " Св. Св. Кирик и Юлита " край Созопол. Центърът ще предлага модерна визия за изкуствата и културното завещание, като ще бъде по едно и също време място за показване на културни артикули, за креативен и работни срещи и лаборатория за запазване и изследвано на културното завещание, за шерване на опит и за образование. Министерството на културата е осигурило средства за реализиране на предпроектното изследване и основаване на цялостна идея на центъра.
 
България подписа и Споразумение с ЮНЕСКО за продължение активността на Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа (РЦОНКН) като център от категория 2 под егидата на ЮНЕСКО в София, Република България за нов 8-годишен интервал.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР