Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер се срещна в

...
Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер се срещна в
Коментари Харесай

Бизнесът у нас очаква до 200 000 заявки за свободни работни места

Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер се срещна в постройката на Изпълнителната Агенция за поощряване на дребните и междинните предприятия с представители на работодателските организации, Агенцията по заетостта, Министерството на труда и други организации. Повод за срещата бе бежанската вълна от Украйна и ангажираността на работодателите за наемане на фрагменти от потърпевшите страни, означиха от Българската търговско-промишлена палата.

Според БТПП, бизнесът и страната би трябвало да работят в още по-тясно съдействие, с цел да може да се спомогне за акомодацията на хората и започването на работа в оптимално къси периоди. Българската стопанска система има капацитет да наеме над 150 хиляди души в разнообразни браншове, а съгласно оценки на работодателите могат да доближат и до над 200 хиляди работни места.

По време на срещата от страна на работодателските организации и от БТПП бяха отправени редица рекомендации за облекчение и ускорение на изискванията за наемане на фрагменти, които да дават отговор изцяло на българското трудово законодателство.

“Агенцията за дребни и междинни предприятия дружно с Асоциацията на работодателите в България работиха интензивно в продължение на седмица, с цел да изготвим дружно първоначални данни за това какви са опциите за работа в разнообразни браншове на стопанството. Вече имаме поръчки от секторите за най-малко 150 хиляди поста ”, разяснява министър Лорер.

“Това не са единствено съществуващи работни места, само че и капацитет да сътвори такива работни места, в случай че такива хора с такива благоприятни условия се появяват в България, уточни министърът ”, добави той. Позициите могат да бъдат заети както от български, по този начин и от украински жители.

Данните сочат, че по индикативни планове бизнесът има потребност от най-вече фрагменти в областта на ИКТ и далекосъобщенията - 30 500, в строителството - 24 400, в превоза - 23 660, както и в туризма и ресторантьорството - 23 000.

След тях се подреждат текстила, търговията, потребността от медицински експерти и електрониката и електротехниката.

Всички работодатели, които желаят да декларират свободни работни места, могат да го сторят на уеб страницата на Агенция по заетосттта.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР