Министърът на икономиката на Румъния Вирджил Попеску е заразен с

...
Министърът на икономиката на Румъния Вирджил Попеску е заразен с
Коментари Харесай

Министърът на икономиката на Румъния е с коронавирус

Министърът на стопанската система на Румъния Вирджил Попеску е инфектиран с новия ковид, написа през днешния ден в. "Ромъния либера ". Изданието цитира Попеску, който е споделил, че си е направил тест за ковид поради посещаване в Израел.
Тестът в събота е бил негативен, само че в неделя се показали признаци на грип. Нов тест за ковид е дал позитивен резултат в понеделник. Министърът посочи, че все още признаците не са тежки и изрази вяра, че ще премине и през това, "защото има доста работа за извършване ", написа "Ромъния либера ".
Икономическият уебсайт "Економика " цитира изказване на министъра на финансите Флорин Къцу, че възобновяване на стопанската система през третото тримесечие е несъмнено. Министърът уточни, че не планува сюжет за "локдаун " в стопанската система. Флорин Къцу съобщи, че до две седмици ще бъде подготвена актуализация на бюджета, като главната цел е опазване на бюджетния недостиг на програмираното все още ниво, предава Българска телеграфна агенция.
В. "Зиарул финанчиар " написа, че "Румъния стои върху пет макроикономически бомби " - обменния курс, лихвите в леи, втория пенсионен дирек, увеличението на таксите и на налозите. Кой ще ги обезвреди, с цел да не се стигне до положение като по време на рецесията от 2008 година?, пита изданието.
С взор, вторачен в броя на случаите на Ковид-19 и разпространяването на пандемията, макроикономическите бомби не са включени в сметката. Разбира се, че е значимо стопанската система да не бъде затворена като напролет, а тази здравна рецесия да бъде сложена под надзор. Но е хубаво да знаем какво би могло да ни чака от макроикономическа позиция, тъй като парите не са безчет, написа създателят на "Зиарул финанчиар " и напомня съществени моменти от финансовата рецесия в интервала 2008-2012 година, като обезценяването на леята, детонацията на недостига по настоящата сметка, заемите в евро и швейцарски франкове, които обезсилиха валутната политика на централната банка в леи, тотално неустойчивото нарастване на цените на недвижимите парцели, огромната степен на задлъжнялост на физическите лица и румънските компании.
"Зиарул финанчиар " напомня, че от 2012 година до 2019 година Румъния е имала осем години на резистентен стопански напредък, с понижаване на инфлацията, понижаване на лихвите в леи, изключителна непоклатимост на валутния курс, удвояване на заплатите, понижаване на такси и налози. От пролетта обаче страната още веднъж влезе в рецесия, поради ковид. Според създателя на публикацията "вътрешните макроикономически бомби " ще експлодират в избран миг след края на здравната рецесия.
Сега би трябвало да забележим кой ще обезвреди тези бомби, с цел да не избухнат в лицата ни, както при предходната рецесия. Всички споделят, че сме по-добре готови, в сравнение с през 2008 година, само че не сме ваксинирани, предизвестява създателят на "Зиарул финанчиар ". Точно както в рецесията с Ковид-19, тъй като казусът не е болестта единствено по себе си, а здравният потенциал на страните да ръководят случаи в експоненциално повишаване, над потенциала на здравните системи за толкоз малко време, написа финансовият вестник.
В. "Журналул национал " цитира през днешния ден изявление на премиера Лудовик Орбан по отношение на ограниченията за ограничение на разпространяването на ковид. Предпазните маски може да станат наложителни навън в окръзите, които записват равнище на заболеваемост над 1,5 случая на 1000 поданици население, съобщи министър председателят Лудовик Орбан.
В. "Ромъния либера " написа, че американското посолство е дало обещание поддръжка за развиване на Букурещ като "умен град ". Новият кмет на румънската столица се срещна в понеделник с американския дипломат Адриан Цукерман. На срещата участва и министър председателят Лудовик Орбан, написа "Ромъния либера ". "Говорихме за помощ и за трансфер на технологии, и получих обещанието и поддръжката на господин посланика за това, което значи интелигентен град и транспортни решения за огромни градове ", сподели Никушор Дан.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР