Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и Инкьо Чонг,

...
Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и Инкьо Чонг,
Коментари Харесай

Очакват ни корейски инвестиции и много бизнес контакти и партньорства, ето защо

Министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и Инкьо Чонг, министър на търговията, промишлеността и енергетиката на Република Корея подписаха Меморандум за съгласие и съдействие в насърчаването на търговията и вложенията сред двете страни.

Официалното сключване на документа стана по време на Тринадесетата Министерска конференция на Световната комерсиална организация (СТО), която се организира в Абу Даби, Обединени арабски емирства.

Чрез Меморандума за съгласие се основава рамка за съдействие в търговията и поощряване на вложенията сред двете страни. Ще се улесни съдействието в областите търговия, вложения, промишленост, вериги за доставки и други. " Документът ще способства за по-добрия продан на информация и опит в икономическата сфера, за привличане на корейски вложения в България и за основаване на съответни бизнес контакти и партньорства сред компании от двете страни “, посочи министър Богданов по време на срещата.

" Усилията ни са ориентирани към диверсифициране на българския износ и поощряване износа и на артикули с по-висока добавена стойност. Работим за намиране на нови пазари и за активизиране на икономическото съдействие с сътрудници отвън Европейски Съюз “, разяснява икономическият министър.

Формите на съдействие, според меморандума за съгласие, включват поощряване на компании и физически лица да изследват опциите за осъществяване на взаимни планове, поощряване на съдействието сред профилирани субекти и компании и обмена на специалисти, учени, техници, студенти и стажанти, поощряване присъединяване на компании и лица от двете страни в интернационалните панаири и изложби, провеждани на териториите на двете страни и други.

Министър Богданов и южнокорейският му сътрудник разискаха и опциите за позиционирането на южнокорейски компании в индустриалните зони у нас, както и вероятни вложения в сферите на аутомотив бранша, енергетиката, защитата и планове за системи за предпазване на сила. Министър Богданов предложения Република Корея да взе участие с щанд на интернационалното ревю WEBIT, на което България е публична страна – сътрудник, където да бъдат показани опциите за нововъведения и съдействие в разнообразни сфери.

През първите 10 месеца на 2023 година стокообменът с Република Корея е на стойност 379.5 млн. щ.д. и бележи нарастване от близо 30% по отношение на същия интервал на 2022 година През този интервал българският експорт бележи растеж от 72.4% и възлиза на близо 206 млн. щ.д. Вносът от Корея е на стойност 173.6 млн. щ.д. (0.06% намаление). Салдото е позитивно за България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР