Министърът на икономиката Емил Караниколов е наредил проверка в държавното

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов е наредил проверка в държавното
Коментари Харесай

Прокуратурата нищи Кинтекс и ВМЗ

Министърът на стопанската система Емил Караниколов е наредил инспекция в държавното сдружение " Кинтекс " за 10 години обратно. Прокуратурата ще ревизира и ВМЗ, проверяващите ще откриват дали техни патенти се употребяват непозволено от други предприятия за боепрапаси. Караиванов е изпратил сигнал до прокуратурата поради три типа муниции, създавани у нас. При последните две покупко-продажби " Кинтекс " е изискал предложения единствено от " Емко ", само че не и от ВМЗ и " Дунарит ", а такова обвързване е имало. Ако имаше предложения от другите две сдружения, щеше цената да е 5-10% по-ниска, съобщи Караниколов, представен от „ Стандарт”.

От думите на министъра стана ясно, че сега се създава поръчката, предопределена за Индия. " Това нищо няма да коства на данъкоплатците ", добави Караниколов.

Няма наредба от страна на страната към държавното сдружение " Кинтекс " да премисли връзките си с оръжейната компания " Емко ", уточни Караниколов и разгласи, че на 31 август от " Емко " са изпратили искане до " Кинтекс " да бъдат анулирани протоколите и фактурите за продукцията на " Емко ", която беше предопределена за Индия и която по този начин и не беше натоварена на пристанище Бургас.

Икономическият министър разгласи и, че Агенция " Митници " няма право да пусне боеприпасите, тъй като " Емко " е с лишен лиценз. " Защо от " Емко " не работят да отстранят нередностите? Междуведомственият съвет ще направи изключително съвещание за връщане на лиценза, в случай че всичко е наред. Няколко пъти са давани наставления за премахване на нарушаванията, само че това не се е случило ", сподели Караниколов.

Политици, които не са в Народното събрание, е обикновено да стачкуват пред Народното събрание, тъй като желаят да влязат вътре. Така Караниколов разяснява дали ще прати сигнал в прокуратурата за какво хора като Татяна Дончева и Румен Петков подклаждат абсурда. Караниколов посочи, че е редно протестиращите от " Емко " да се извърнат към управлението на компанията да в профил нередностите при съхранението на муниции, установено от Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) и " Пожарна сигурност ".

Държавна консолидационна компания ще направи опит на пазарен принцип да придобие акциите на „ Дунарит “, които са 100% благосъстоятелност на „ Кемира “, сподели още министър Караниколов. " Както видяхме при „ Авионамс “, това се получи и сега сдружението работи извънредно добре и извършва всичките си контракти “, сподели той.

Министър Караниколов напомни, че предходната седмица синдиците на КТБ оповестиха обществена обмен за продажба на активи на вземания от задължените към банката страни – това са „ Хедж инвестмънт България “ АД и „ Авионамс “ като взаимен дебитор. " Освен това като взаимен дебитор на 100% е и сдружението „ Кемира “, което сега се води притежател на „ Дунарит “. На изнесената обществена обмен декларирахме интерес за присъединяване, защото част от тези вземания в размер на 42 млн. евро бяха с изключение на на „ Кемира “ още и на „ Авионамс “ като взаимен дебитор и в случай че някой ги беше придобил, можеше да се тръгне на осъществяване против „ Авионамс “. Във връзка с това ДКК съобщи интерес да взе участие – на самия търг не се яви никой и, според нормативната база, незабавно по-късно можеше да стартират договаряния, разкри министърът.

Задълженията бяха към 82 млн. лв., а продажната цена беше 67 млн. лв.. На другия ден ДКК се яви на директно договаряне – нещо, което законът позволява, и купи тези отговорности за 38 млн. лв.. След това извършихме спомагателна инспекция и се установи, че „ Хедж инвестмънт България “ АД дружно с „ Кемира “ и „ Авионамс “ като солидарно виновни дължат в допълнение към други сдружения към 50 млн. лв.. Оттук нататък „ Кемира “ като притежател на акциите на „ Дунарит “ ще насочи осъществяването върху тези активи, изясни Караниколов.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР