Министърът на икономическото съживяване на Япония се оттегли в понеделник

...
Министърът на икономическото съживяване на Япония се оттегли в понеделник
Коментари Харесай

Японски министър подаде оставка заради връзки с църквата на Муун

Министърът на икономическото възкръсване на Япония се отдръпна в понеделник след възходящи рецензии за неспособността му да изясни изцяло връзките си с Църквата на обединяването, известна повече като църквата на Муун, която съгласно критиците е сходна на фетиш, ход, който се преглежда като сериозен удар за премиера Фумио Кишида.

Даиширо Ямагива, първият човек, който подаде оставка от държавното управление на Кишида, откогато пое властта предходната година е най-високопоставения политик от разрастващия се скандал, разсънен отначало от убийството през юли на някогашния министър председател Шиндзо Абе.

Оттеглянето му евентуално ще навреди в допълнение на Кишида, чиято поддръжка падна до рекордно ниски нива на фона на разкритията за връзки сред съвсем половината от депутатите от неговата ръководеща Либералнодемократическа партия (ЛДП) и Църквата на обединяването.

По-късно Ямагива сподели пред кореспонденти, че съжалява за дейностите си, само че не се извини и сподели, че ще резервира мястото си в Народното събрание, защото, съгласно него, не е направил нищо нелегално.

" Беше посочено, че моето пояснение е било забавено. В резултат на това предизвиках стеснение на държавното управление ", сподели Ямагива.

Той добави, че съжалява, че е участвал на толкоз доста църковни събирания и вследствие на това е дал самопризнание на организацията.

По-късно Кишида сподели пред кореспонденти, че ще уточни наследника на Ямагива във вторник.

" Приех оставката му, тъй като като министър-председател би трябвало да дам главен приоритет на въпроси като стопански ограничения и спомагателни бюджети ", сподели той.

Кишида добави, че пакетът от стопански тласъци е във финалните стадии на сформиране и ще бъде разгласен до края на месеца, както се чака.

Той добави, че се усеща виновен за назначението на Ямагива, само че ще продължи своите отговорности и парламентарни изяви.

Църквата за обединяването, учредена в Южна Корея през 50-те години на предишния век и известна с всеобщите си сватби, попадна във фокуса на вниманието след убийството на Шиндзо Абе на 8 юли.

Заподозреният за стрелбата по Абе е изпитвал злост към църквата, потвърждавайки, че тя е довела до фалит майка му, и обвиняваше Абе, че я разпространява. След убийството излязоха нескрито доказателства за дълбоки и дългогодишни връзки сред църквата и членовете на ЛДП.

Заподозреният, Тецуя Ямагами, споделил на полицията, че е убил Абе поради очевидната му връзка с религиозната група, която ненавижда. В писмо и изявления в обществените медии, приписвани на Ямагами, се споделя, че големите дарения на майка му за църквата са разорили фамилията му и са унищожили живота му.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР