Министърът на финансите в оставка и съпредседател на Продължаваме промяната“

...
Министърът на финансите в оставка и съпредседател на Продължаваме промяната“
Коментари Харесай

Асен Василев очаква малки смени в кабинета

Министърът на финансите в оставка и съпредседател на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев чака напълно дребни смени в кабинета. Няма квоти. Това съобщи пред публицисти той, разяснявайки идната ротация в премиерския пост на държавното управление и възможните промени в състава му. Василев разгласи, че чака „ най-много две-три “ промени в кабинета. 

По думите му оставката на премиера Николай Денков, която той подава в Народното събрание през вчерашния ден, а днес депутатите гласоподаваха в пленарната зала, е спазено заричане. „ С госпожа Мария Габриел имаме планувани диалози за петък, събота и неделя. Надяваме се да успеем в този порядък да реализираме единодушие “, сподели Василев. 

Той разяснява, че е имал диалози както с премиера в оставка Николай Денков, по този начин и с вицепремиера в оставка Мария Габриел. 

„ Министерството на финансите си е изпълнило безусловно всички ограничения, които са заложени в програмата. Единствената неизпълнена мярка е второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, само че там неизпълнението е, тъй като от февруари месец отлежават пътната карта и разпоредбите за избор на антикорупционната комисия. Парламентът би трябвало да ги гласоподава, с цел да можем да приключим процеса по второто заплащане “, сподели Василев. 

Според него няма време за дълги договаряния сред първите две политически обединения. 

Попитан за коментар по отношение на рецензиите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, отправени към него, Асен Василев отговори: „ Не бих коментирал господин Борисов, би трябвало него да питате. Що се отнася до рецензии, свързани с това по какъв начин се назначават хора, има си институционален ред “. 

На въпрос дали самият той ще е част от кабинета след идната ротация, Василев съобщи, че това ще зависи от Народното събрание. 

Според Асен Василев една от най-важните тематики сега е обвързвана с това по какъв начин ще работят регулаторните органи. Да се подбере подобен състав, който да може да устоява на политическо въздействие, аргументира се той. 

„ Въпросът за регулаторите е -където има нужда от 160 гласа, по какъв начин да се доближат тези 160 гласа? Това е действителният въпрос, който слагат от ГЕРБ-СДС. Дали да се реализират с всички вероятни партии или да се реализират единствено в границите на това, което те са нарекли евроатлантическо болшинство. Трябва да чуем доста деликатно какви са техните хрумвания “, сподели още Василев. 

 Той увери, че съгласно редица прогнози задачата за инфлацията, нужна за влизането на страната ни в еврозоната, ще бъде изпълнена.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР