Министърът на финансите утвърди новите образци на декларации за ползване

...
Министърът на финансите утвърди новите образци на декларации за ползване
Коментари Харесай

Държавата ни връща до 600 лева на дете от данъци, наближава срокът за подаване на декларациите

Министърът на финансите утвърди новите мостри на заявления за прилагане на данъчни облекчения за деца и деца с увреждания за 2023 г. съобщават от Национална агенция за приходите.

Декларацията за прилагане на данъчните облекчения за деца по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ и декларация за прилагане на данъчните облекчения за деца с увреждания по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ са публикувани на уеб страницата на приходната организация.

Данъчното облекчение за деца разрешава понижаване на данъчната основа с избрана сума:

– 6000 лева – при едно ненавършило пълноправие дете;

– 12 000 лева – при две ненавършили пълноправие деца;

– 18 000 лева – при три и повече ненавършили пълноправие деца.

Размерът на данъчното облекчение за деца с увреждания е 12000 лева. 

Blagoevgrad24.bg напомня, че чистата сума, която ще ви бъде върната със заплатата е надлежно: 600 лв., 1200 лв. или 1800 лв..

 

Важно : Преди да показват нужните документи за прилагане на данъчно облекчение при годишно облагане, родителите би трябвало да ревизират данъчно-осигурителната си сметка. Ако имат неплатени обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване, би трябвало да ги погасят, с цел да се възползват от данъчната отстъпка.

Наличието на отговорности за локални налози и такси, които подлежат на наложително осъществяване и събиране от Национална агенция за приходите, също може да стане причина родителите да не получат данъчното облекчение.

Родители, които през цялата 2023 г. са в отпуск по майчинство, не могат да употребяват данъчните облекчения, защото приходът, който са получавали, е необлагаем. В тези случаи данъчното облекчение може да се употребява от другия родител. 

За прилагане на данъчните облекчения за деца работникът/служителят в срок от 30 ноември до 31 декември 2023 г. трябва да показа на работодателя си:

– декларация за прилагане на данъчното облекчение за деца по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ  и/или декларация за прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ (образец 2006), както и копие на годно решение на ТЕЛК/НЕЛК на детето. 

– писмена декларация, че все още на подаването ѝ пред работодателя няма подлежащи на наложително събиране обществени отговорности или че за данъчната година ще подава годишна данъчна декларация. Вместо да подава спомагателна декларация, родителят може да уточни в Част I на ред 6 на декларацията за прилагане на данъчните облекчения за деца, че няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности или че за данъчната година ще подава годишна данъчна декларация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР