Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън насърчи идеята за

...
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън насърчи идеята за
Коментари Харесай

САЩ: Ще е добра политика за ЕС да въведе собствени екологични субсидии

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън насърчи концепцията за зелени дотации от страна на Европейския съюз, които да компенсират опасенията за вреди от огромния проект на Съединени американски щати за климата, като съобщи, че има задоволително бизнес, с цел да могат всички да се възползват от прехода към чиста сила.

Коментарите ѝ пристигнаха ден след диалозите с френския министър на стопанската система Бруно Льо Мер и немския му сътрудник Роберт Хабек, които посетиха Вашингтон, с цел да обсъдят въздействието на Закона за понижаване на инфлацията (IRA) върху европейската промишленост.

Докато Съединените щати се стремят да понижат зависимостта си от китайския импорт, Европейски Съюз се притеснява от съпътстващи вреди, в случай че фирмите бъдат примамени от американските дотации да се реалокират отвън блока.

" Ако Европа предприеме дейности за въвеждане на дотации, сходни на нашите, това е добра политика в региона на климата ", съобщи Йелън пред кореспонденти. " Ние ще работим с тях. "

Министърът на финансите приказва на мястото на бъдещия цех за акумулатори на Ultium Cells в Тенеси, до момента в който Съединените щати привеждат в деяние амбициозния проект за деяние в региона на климата на президента Джо Байдън.

IRA включва 370 милиарда $, които отиват за понижаване на излъчванията на парникови газове, като някои вложения са под формата на данъчни облекчения за фирмите, които влагат в чиста сила, дружно със дотации за електрически автомобили, акумулатори и планове за възобновима сила - в случай че те са създадени в Съединени американски щати.

За да предотврати опасността, предходната седмица Европейски Съюз показа оферти, като да вземем за пример облекчение на разпоредбите за държавна помощ, с цел да се изравнят изискванията на конкуренция.

" Европа и Съединените щати имаме доста общи цели ", съобщи Йелън.

" Искаме да сме сигурни, че разполагаме с съответни доставки на всички неща, които са от решаващо значение за чистата сила - от акумулатори до слънчеви панели и вятърни турбини ", добави тя.

" В момента... сме прекомерно подвластни от Китай ", сподели тя.

Китай създава 70% от батериите за електрически автомобили, тласъците на IRA за произвеждане на акумулатори имат за цел да оказват помощ на Съединени американски щати да развият вътрешната си стопанска система за чиста сила, съгласно Министерството на финансите.

" Това, което желаеме, е да се уверим, че имаме съюзи, които са мощни в тази ситуация с минералите ", сподели Йелън.

Във вторник след срещите немският министър Хабек също повдигна въпроса за опцията за основаване на " клуб на сериозните минерали ", който би могъл да помогне за възстановяване на достъпа до пазара.

Запитана за проектите за посещаване в Китай, Йелън съобщи, че към момента се надява да има пътешестване, макар че визитата на държавния секретар Антъни Блинкен беше отсрочено поради хипотетичен китайски балон за наблюдаване, който се носеше над Съединените щати.

" Смятам, че подобряването на връзката е значимо ", сподели тя, само че добави, че времето на визитата ѝ е нестабилно и частично зависи от Държавния департамент. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР