Министърът на финансите Асен Василев обяви, че Планът за бюджета

...
Министърът на финансите Асен Василев обяви, че Планът за бюджета
Коментари Харесай

Асен Василев: Внасяме в НС бюджет с 3% дефицит в началото на юли, за да влезе в сила от 1 август

Министърът на финансите Асен Василев разгласи, че Планът за бюджета е да бъде импортиран в Народно събрание в първата седмица на юли, с цел да бъде признат до 31 юли и да влезе в действие от 1 август.
 
Бюжетът е разчетен при Брутният вътрешен продукт над 184 милиарда лева Към момента в проектозакона е заложен бюджетен недостиг 4 582 000 000 от 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа.
 
Днес от Министерството на финансите показаха пред депутатите от бюджетната комисия план за държавен бюджет за 2023 година. Още при встъпването си в служба новият финансов министър Асен Василев съобщи, че ще работят по бюджет с недостиг от 3% от Брутния вътрешен артикул без нарастване на налозите.
 
Министърът акцентира, че в бюджета, който се чака да бъде препоръчан, не са " пипани ” разноските за пенсии и заплати. " 10% нарастване на заплатите за администрациите, които не получиха нарастване също са включени ”, добави той.
 
" Предвижда се дългът да остане като % от Брутният вътрешен продукт същият, както предходната година. Нарастването на чистия дълг ще бъде в размера на недостига ”, разясни Василев. Има няколко съществени промени от бюджета на служебния кабинет. Предвижда се да бъде получено второ заплащане по ПВУ до края на тази година, като ограниченията за това би трябвало да бъдат изпълнени до края на септември.
 
Запазени са 100% дивиденти или спомагателни 780 млн. лева доходи. Има в допълнение нарастване на приходите от Национална агенция за приходите и Митниците, тъй че приходната част да доближи до 696 321 000 000 лева
 
Има понижение на разноските и прецизиране на финансовите разноски, които спадат на 8,87 милиарда лева Така са обезпечени средствата за всички европрограми, които изтичат тази година, плюс всички финансови разноски, които имат определен реализатор, са в развой на осъществяване или са в напреднала фаза на поръчката и до края на годината ще стартират активност.
 
Всички разноски, по които няма направени поръчки, са извадени от финансовата стратегия. Миналата седмица представители на Международния валутен фонд, които бяха на посещаване у нас, посъветваха депутатите от бюджетната комисия да внимават при приемането на държавния бюджет, като равнището на заложения недостиг да не е за сметка на хората.
 
С по този начин направения бюджет МФ се съобрази с рекомендациите и сподели, че страната ни е със постоянни финанси и е подготвена да се причисли към еврозоната и Шенген.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР