Министърът на финансите Асен Василев да преосмисли модела си на

...
Министърът на финансите Асен Василев да преосмисли модела си на
Коментари Харесай

Пеевски призова Асен Василев да преосмисли модела си на работа с парламента

Министърът на финансите Асен Василев да премисли модела си на взаимоотношение с Народното събрание, поиска санкционираният по световния закон " Магнитски " народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски. 

В позиция, публикувана от централата на партията, се споделя, че Асен Василев е " градивен в диалозите, водени в Народното събрание и по телефона, само че напускайки постройката на Народното събрание, като че ли освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското съглашение, показва назад мнение пред медиите ".

Повод за апела на Движение за права и свободи към Василев е предложението му за връщане на ставката от 20% Данък добавена стойност за заведенията.

Пеевски показва, че в Народното събрание се е провел диалог, в който са взели участие и Бойко Борисов и Делян Пеевски. Темата за запазване на 9%-то Данък добавена стойност за ресторантьорския бизнес, както и отпадането на препоръчаната от министъра на финансите мярка, известна като  “донос-бонус ”, е била разисквана задълбочено и  при ясно заявена поддръжка за това да се извърши пакет от ограничения, с които да се реализира оптимално изсветляване на бизнеса.

По думите на Пеевски излиза наяве, че е било реализирано изрично общо единодушие, в това число и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%, само че часове по-късно Василев избра трибуната на Министерски съвет, за се разграничи от постигнатите сделки, а в ефира на БТВ в неделя още веднъж упорства за своето решение да върне 20% Данък добавена стойност за сектора. 

В позицията се напомня, че Движение за права и свободи няма да поддържа нарастването на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес. Според партията това предложение евентуално няма да получи като цяло нужната парламентарна поддръжка. Следователно волята на болшинството е в посока опазване на 9% Данък добавена стойност за ресторантьорския бизнес, освен това дружно с осъществяването на изискванията за изсветляването му. 

" А що се отнася до изразеното от министър Василев недоумение и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, подсещаме, че по Конституция България е парламентарна република. Настоящата настройка е резултат от доверието, което гласоподавателите отредиха на партиите и обединенията в Народното събрание. Законодателят, в лицето на парламентарните групи, излъчили и подкрепящи държавното управление е задължен да пази ползите на хората в страната, съобразявайки всяко свое решение с тази отговорност. А отговорност и дълг на представителите на изпълнителната власт – министър председател и министри е да извършват тези политики ", пише Пеевски. 

Миналата седмица от ГЕРБ-СДС също заявиха, че няма да подкрепят подкрепят връщане на ставката от 20 % Данък добавена стойност за заведенията, както е планувано в пакета данъчни закони, който Министерството на финансите създаде и пуска за публично разискване.

Промяната заяви министърът на финансите Асен Василев пред публицисти след присъединяване си в обичайна бизнес закуска, проведена от Американската комерсиална камара в България предходната седмица. Василев изясни, че главните промени са свързани с част от европейските наставления за световния налог за огромни компании, който би трябвало да влезе в действие от 1 януари, както и с прецизиране на някои текстове, свързани със събираемост и стягане на режимите за събираемост.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР