Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова се появи в

...
Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова се появи в
Коментари Харесай

Теменужка Петкова отговори на БСП. Но запази скандал

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова се появи в пленарната зала на Народното събрание и отговори на обвиняванията на Българска социалистическа партия за партийни назначения в последните минути на кабинета „ Борисов ” 3. Но резервира скандал, тъй като откакто направи изявление си потегли.

В енергетиката не се прави нищо, което е в несъгласие със закона, както се пробва да се внуши, съобщи Петкова по време на дебата по време на дебата за мораториум върху решения на Министерския съвет в оставка.

" Първо, никой не споделя каква е истината с по този начин наречените назначения в държавните сдружения. Защо никой не си призна и не сподели по какъв начин стоят нещата в реалност. Истината е следната. В момента се ползва един Закон за обществените предприятия, който вие, уважаеми сътрудници от Българска социалистическа партия, не сте дали своят вот " срещу ". Ето я стенограмата от 3 юли 2019 година, когато народни представители на Българска социалистическа партия поддържат този закон и споделят, че от две години се борят този закон да влезе в Народното събрание и един път вечно да се спрат партийните назначения в държавните сдружения. Ще ви оставя стенограмата, можете да си я припомните. Въпросът е по кое време сте откровени - на 3 юли 2019 година или през днешния ден. Хората би трябвало да знаят отговора на този въпрос ", сподели Теменужка Петкова.

По думите й Законът за обществените предприятия е едно от изискванията България да стане член на Еврозоната и Банковия съюз. " На какво налагате мораториум с това предложение? На плана на закон от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, който е признат от българския парламент и който за първи път вкарва конкурсното начало в назначенията на държавните сдружения ", сподели още Петкова.

Тя съобщи, че състезанието на БЕХ е извършен по всички законови условия и в него вземат участие 19 претенденти, а изборът е завършил на 31 март 2021 година " Процедурата в Агенцията за обществените предприятия завърши на 15 април и същия ден министерството е известено ", сподели Теменужка Петкова. Според нея, в случай че утвърдените претенденти са калинки, не знае какво могат от Българска социалистическа партия да предложат.

" Приготвила съм една директория с решения на Министерски съвет от няколко държавни управления. Тук са решенията, които Министерски съвет на Станишев е взимал броени дни и часове преди да сдаде властта на идващото държавно управление. Ще ви ги оставя да си ги припомните. Тук се дават концесии за 35 години. Уважаеми дами и господа, народни представители, благодаря за този спор. Мисля, че българските жители получиха задоволително изясненост. Не забравяйте, че в този парламент всички вие и ние сме изпратени с една единствена задача да служим на българския народ и да съблюдаваме законите ", уточни още Петкова. След което си потегли.БСП настоя за решение, в което Петкова да бъде задължена да се върне в залата и да дава отговор на въпроси. Но председателката Ива Митева изясни, че по закон това е невероятно. Министрите имат право когато и да е да изискат думата в пленарна зала. На въпроси дават отговор единствено по време на парламентарния надзор или когато има специфична процедура за чуване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР