Министърът на енергетиката Росен Христов и зам.-министърът Еленко Божков проведоха

...
Министърът на енергетиката Росен Христов и зам.-министърът Еленко Божков проведоха
Коментари Харесай

Христов: България ще има поне два доставчика на свежо ядрено гориво


Министърът на енергетиката Росен Христов и зам.-министърът Еленко Божков организираха срещи с управленията на двете френски енергийни компании – Фраматом и EDF в Париж

Министърът на енергетиката Росен Христов и зам.-министърът Еленко Божков организираха срещи с управленията на двете френски енергийни компании – Фраматом и EDF в Париж. Основната тематика на диалозите бе съдействието в областта на нуклеарната енергетика, оповестиха от ведомството.

„ Диалогът е доста по-ефективен, когато имаме поддръжка на най-високо равнище в лицето на нашите президенти – Румен Радев и Еманюел Макрон “, съобщи министър Христов.

В подтекста на подписаното в края на предходната година съглашение сред Фраматом и АЕЦ „ Козлодуй “ за доставка на свежо нуклеарно гориво, изпълнителният шеф на френската компания Бернар Фонтана благодари на министър Христов за съдействието.

Обсъдени бяха съществени елементи, свързани с изискванията на доставка на свежо нуклеарно гориво, както и нуждата от цялостна бистрота и осведоменост на обществото по всички въпроси, свързани с безвредното и несъмнено действие на атомната ни електроцентрала.

По думите на Фонтана Фраматом е компания с над 60 години опит в региона на производството и доставката на свежо нуклеарно гориво и се стреми към цялостно затваряне на индустриалния цикъл – от първични материали до произвеждане на всички съставни елементи напълно на европейска територия, с което подсигурява сигурност и самостоятелност на доставките.

„ Сигурност е допустима единствено при диверсифициране на доставките, по тази причина България, по сходство на чешкия модел, ще има най-малко два доставчика на свежо нуклеарно гориво. По този метод отговаряме освен на европейските условия, само че и следваме най-хубавите бизнес и търговски практики “, съобщи от своя страна министър Христов.

По време на срещата с управлението на енергийната компания EDF бяха разисквани опциите за съдействие в развиването на нуклеарната енергетика в България. Със своите над 50 атомни централи във Франция EDF е извънреден център на подготвеност.

По думите на изпълнителния шеф Ксавие Юрса компанията е построила система за обмяна на опит и развиване на нуклеарните пълномощия. В тази връзка бяха набелязани съответни стъпки за съдействие с България, в това число взаимни визити на специалисти.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР