Министърът на енергетиката Александър Николов (Има такъв народ) съобщи във

...
Министърът на енергетиката Александър Николов (Има такъв народ) съобщи във
Коментари Харесай

БЕХ ще проверява как се смятат цените на газа

Министърът на енергетиката Александър Николов ( " ИТН " ) заяви във вторник, че е упълномощил на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ) да ревизира дъщерното си сдружение " Булгаргаз " по какъв начин миксира доставките на съветски и азерски газ и по какъв начин дефинира цените, които предлага на енергийния регулатор за одобряване. Това стана на конференция, свикана откакто държавният газов снабдител излезе с пояснения за ценообразуването през януари и прогноза, че през февруари, само че при изискване, че се резервира като междинна сегашната цена от 65 евро/Мвтч на европейските газови тържища през целия месец.

Николов заяви, че по-рано денем е била извършена среща с представители на енергийния регулатор, с БЕХ, " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ", на която е била предоставена инспекцията по какъв начин газовият снабдител води политиките си на ценообразуване, по какъв начин оперативно ръководи съветските и азерските доставки, по какъв начин продава на българските газови тържища и по какъв начин се черпят количества от газохранилището в Чирен. Кога ще станат ясни резултатите от инспекцията и какво ще се предприеме по-късно, Николов по този начин и не сподели. Вместо това заявява, че към този момент ще са ясни съставените елементи на цената на газа, търговията на борсата, както и износа – нещо, което от " Булгаргаз " декларират, че няма по какъв начин да наблюдават и да имат условия за задържане на количествата на българския пазар, откакто към този момент те са продадени.

Енергийният министър индиректно отбрани КЕВР, която бе нападната от премиера Кирил Петков поради 30-процентното повдигане на газовата цена от 1 януари. Той разгласи, че комисията напълно съблюдава регулаторните и нормативни условия за ценообразуването, които са рестриктивни.

На процедура регулаторът няма законова алтернатива да не утвърди декларираните цени на газа, а единствено в изключителни случаи да подреже малко покачването им. По думите на Николов КЕВР съвсем напълно извършва заявките за цени на природния газ от страна на " Булгаргаз ", чиято оперативна отговорност е ценообразуването.

Министърът укори " Булгаргаз " в спекулативни прогнози

След като в началото уточни, че сегашните трендове за спад на цените на европейските тържища, увеличените доставки на полутечен газ и топлото време ще се отразят върху февруарската цена, Николов най-после разгласи за спекулативна направената часове по-рано прогноза на " Булгаргаз " за спад с 32 на 100 при опазване на цената от 65 евро/МВтч на газовите пазари. " На 4 януари, при ниска консумация на природен газ и при сходни температури да се спекулира с това каква ще е междинната цена на 31-ви, е несериозно и спекулативно ", разяснява енергийният министър.

Той също така изрази изненада от предлагането на " Булгаргаз " за настоящето 30-процентно повишаване, въпреки че енергийното министерство е принципал на сдружението, което от март 2020 година внася окончателното си заявление за цените на първо число на съответния месец, а и шефът му Николай Павлов разяснява преди Коледа, че повишаването велоятно ще е по-голямо. Отделно Николов беше длъжностен зам.-министър на енергетиката от май 2021 година с неразбираеми аргументи в средата на август.

Николов изрече мнение, че препоръчаното повишаване на газа от " Булгаргаз " е можело да бъде по-ниско, само че не уточни какво съгласно него е трябвало да бъде. " Все още не е употребявано по най-ефективния метод използването на формулата за ценообразуването ", сподели той и добави, че всичко ще притихнал ясно след резултатите от инспекцията на сдружението.

" Всичко, което непосредствено и косвено въздейства на цената, към този момент ще е ясно ", заявява Николов.

Няма да се търси намаляване на Данък добавена стойност за тока и парното

От думите му стана ясно, че новото държавно управление не залага на взетото от служебния кабинет решение да се водят договаряния с Европейската комисия за намаляването на. Той сподели, че това е в пълномощията финансовото ведомство, само че не знае дали е разговаряно с Брюксел по тематиката – нещо, което трябваше да стане до Коледа. Според него има задоволително други принадлежности да се усъвършенстват цените на енергийните запаси, които ще доведат до по-голяма понижение за крайните консуматори, само че не уточни какви са те.

Николов разгласи, че сега се работи по обезщетителния механизъм за потребителите на природен газ, за които държавното управление утвърди 200 млн. лева " Програмата се почиства и когато структурата ѝ е известна, ще ви осведомявам ", даде обещание той. Кога обаче ще влезе в действие тя, не стана ясно, само че Николов заявява, че ограниченията за обезщетения ще се приспособяват при потребност.

" По всевъзможен метод систематични опасности за сдружения, които са свързани с топлоснабдяване, в който и да е район в България, ще бъдат избегнати. Това важи за целия отоплителен сезон ", съобщи Николов.

" Искам категорично да подчертая, че спекулации по отношение на банкрути и прекъсване на топлоподаване по време на отоплителен сезон няма да бъдат позволени ", сподели още той.

Относно мненията, че българският бизнес е мощно пострадал от скъпите газ и ток, енергийният министър сподели, че българските компании са конкурентни на европейския пазар, защото са привилегировани да имат по-ниски цени на газа, поради азерските доставки.

Какво става с азерския газ

Той съобщи още, че държавното управление продължава работата си по оптимизацията на доставките на азерския газ, за който " Булгаргаз " има контракт за 1 милиарда куб. м годишно, само че не може да внася целия размер поради това, че връзката с Гърция сред Комотини и Стара Загора още не е подготвена. А тя е точка за доставка, съгласно контракта, и сега едвам една четвърт от количествата за 2021 година са импортирани по различното трасе през Гърция и през връзката Кулата-Сидирокастро.

По думите на Николов има техническата опция да се внесе цялостното количество и по други трасета, само че казусът е в някои акционери в консорциума, експлоатиращ азерското находище " Шах Дениз ІІ ", където се добива въпросният газ. Проблеми имало и по трасето от там до България, сподели министърът, само че не уточни какви тъкмо са те. Увери единствено, че за увеличението на доставките работят и министър председателят Кирил Петков, и екипът на президента Румен Радев.

Държавният глава в края на декември заяви в Брюксел, че е разговарял с азерския си сътрудник Илхан Алиев за увеличение на тези доставки. Явно обаче към този момент тази опция удря на камък.

В деня на скока с 30 на 100 на цената на газа " Булгаргаз " разгласи, че даже и България да получаваше от 1 януари 2022 година в цялостен размер азерския газ, отново е щяло да има повишаване, тъй като и неговата цена пораства. Дори и цялото количество за зимните месеци нямаше да е задоволително даже за една четвърт от потреблението на страната, показаха от сдружението преди два дни. То изясни също по този начин, че не може да внася азерския газ през Турция, тъй като в точката на свързване на газопроводите сред двете страни не може да се купува потенциал за транспорт.

Николов сподели още, че сред 10 и 15 януари ще се състои среща на борда на плановата компания за градежа на връзката с Гърция сред Комотини и Стара Загора, на което ще се прегледа настояването на изпълнителя ѝ " Авакс " за следващо удължение на периода за построяването на трасето, който бе до 31 декември 2021 година Министърът не отговори на въпроса дали към този момент се начисляват неустойки на " Авакс " от 90 хиляди евро за всеки ден веселба, както е по контракт, а разгласи, че след съвещанието ще има информация за решенията по периодите за завършването на газопровода. подред него обаче ще се работи за съблюдаване периода за въвеждане в употреба до края на юни 2022 година

Министърът се спря и на настояванията на бизнеса за отпадане тавана за обезщетенията поради скъпия ток и уточни, че " неналичието на надзор на разноските, неналичието на споделена отговорност с бизнеса и бизнесмените основава опция и евентуален риск от спекулации ". " Дотолкова, доколкото се следят цените в този момент, от началото на месец януари, шоковото повишаване, което бизнесът очакваше и междинни цени, надхвърлящи 700 лв., за момента не е реалност. Има евентуално да изпаднем в догадка, в която 75% от приложената мярка със съответния таван, в действителност е 75% ", разяснява енергийният министър Александър Николов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР