Министърът на електронното управление Божидар Божанов днес се сдоби със

...
Министърът на електронното управление Божидар Божанов днес се сдоби със
Коментари Харесай

ГЕРБ възроди спомена за кибервицепремиера Мариана Николова

Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов през днешния ден се снабди със лична администрация, откакто депутатите дефинитивно гласоподаваха основаването на новото ведомство. Също по този начин го нагърбиха и с председателстването на Съвета по киберсигурност – акт, който провокира остри разногласия в зала и върна загатна за комичната подготовка „ IT Card “ на някогашния вицепремиер Мариана Николова от времето на ГЕРБ.

Въпреки че е част от кабинета на премиера, до момента Божанов на процедура нямаше лично министерство. Днес обаче депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за електронно ръководство (ЗЕУ), с които се закрива досегашната Държавна организация „ Електронно ръководство “ и на нейно място се основава новото ведомство. Предстои издаване на декрет на президента Румен Радев за обнародването на ЗЕУ в Държавен вестник. Законът влиза в действие от деня на неговото издание.

Ще построяваме нова визия на работещо електронно ръководство, на напълно друго политическо равнище. В наше лице има политическо водачество за въвеждането и ефикасното реализиране на политиката на е-управление в България “, сподели министър Божидар Божанов след гласуването на Закона.

Поемайки поста на министър на е-управлението, Божанов се нае с тежката задача стремително да цифровизира администрацията и да я вкара в 21 век. Той пое ангажимент доникъде на годината към този момент да има алтернатива за е-идентификация с телефон. Също и да бъдат отстранени архаични принадлежности, като мокрия щемпел, както и остарели документи, като синия ваучър към шофьорската брошура. Това са единствено част от проектите, които в дълготраен небосвод би трябвало на понижат доста бюрократичната тежест за бизнеса и жителите. Ако държавното управление издържи цялостен мандат, то през 2025 година хората няма да усещат държавната администрация, сподели по-рано Божанов в изявление за Economic.bg.

От тук нататък отговорността е огромна, упованията са големи, имам вяра, че ще ги оправдаем. Предстои доста работа и се надявам в границите на 2022 година да имаме положителни резултати, с които да се похвалим “, сподели през днешния ден министърът.
Между бюрократичните критерии и действителната експертиза
На днешното съвещание на Народното събрание бе решено, че министърът на е-управлението ще стане и ръководител на Съвета по киберсигурност към Министерския съвет. Органът бе основан през 2018 година и в кабинета „ Борисов 3 “ отпред на него стоеше тогавашният вицепремиер Мариана Николова.

Днешният спор се породи от заложеното преди няколко години условие ръководител на Съвета да е някой от вицепремиерите. Заради министерския си пост Божанов не го покрива. А съгласно критиците назначението му е знак за неглижиране на органа, чиято активност е обвързвана с националната сигурност.

За разлика от Мариана Николова, която отговаряше на критериите за сан в държавното управление, само че експертизата ѝ в сферата се изчерпваше с притежаваната „ квалификацията IT Card “ (б.ред. – самостоятелен, повсеместен документ за IT умения, като работа с Windows системата и офис пакета на Microsoft), то Божанов идва точно от сферата на киберсигурността, въпреки ѝ да не му е подарена длъжността " вицепремиер ".

Опозицията обаче посочи, че Съветът има координационна роля. Затова съгласно тях експертизата на министъра в тази ситуация не оправдава нарушаването на законовите условия.

„ Съветът за киберсигурност е координиращ орган на Министерски съвет предвид на това, че киберсигурността в 21 век е значителен фактор и има отражение в системата на националната сигурност. Това постанова да се включат всички силови министри. Поради това за ръководител на съвета законът е планувал вицепремиер, който е избран от министър-председателя “, разяснява депутатът от ГЕРБ Радослав Чолаков.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР