Министърът на електронното управление Александър Йоловски призна, че са го

...
Министърът на електронното управление Александър Йоловски призна, че са го
Коментари Харесай

Министърът на електронното управление Александър Йоловски още ходи с охрана след заплахите от Кирил Петков

Министърът на електронното ръководство Александър Йоловски призна, че са го викали в прокуратурата. Той направи това в „ Защо, господин министър “ по bTV. Той не сподели за какво е бил разпитван, само че пък разгласи, че още върви с защита, която беше назначена за него и фамилията му към следствието на прокуратурата за закани по отношение на министъра.

На въпрос на Жени Марчева, че в случай че Кирил Петков го е заплашвал, то за какво е останал министър в държавното управление с мандата на Кирил Петков той отговори: „ Има да се реализират доста цели и постигането им зависи и от хората, които са на позициите, тъй че тези цели да бъдат реализирани. От години българското електронно ръководство има систематични недостатъци, които никой не желае да адресира, аз имам задоволително опит и транспарантно установяване на планирани стойности. “

От думите на тв водещата стана ясно, че министър Йоловски е с защита и в тв студиото.

" Отново е тематика, по която не бих желал да дам отговор ", разяснява Йоловски.

През октомври месец предходната година Софийската градска прокуратура стартира следствие за закани против министър Александър Йоловски. Тогава от ГЕРБ и от " ИТН " обявиха, че на председателски съвет, че Йоловски е разказал, че е притискан от политици от Кирил Петков и Божидар Божанков за публични поръчки на стойност 600 000 лв.. Повече от два месеца продължава следствието на прокуратурата, напомня уеб сайтът.

До него се стигна, откакто два дни преди първия тур на изборите, от ДАНС изпратиха информация за дейности на зам.-министъра на електронното ръководство, свързани с хеш кода на машините. След това Централната изборна комисия (ЦИК) анулира машинното гласоподаване. Премиерът Николай Денков съобщи, че събитията ще се проучват в учебниците по история като типичен образец за интензивно мероприятие.

Седмица след тези събития СГП стартира следствие за закани против Александър Йоловски. Тогава от ГЕРБ и от Има Такъв Народ обявиха, че министърът е разказал, че е притискан от политици от " Продължаваме промяната - Демократична България ", а Кирил Петков даже заплашил фамилията му.

Министърът на електронното ръководство Александър Йоловски, който се оплака, че му е оказан напън да не организира публични поръчки за стотици милиони, движи огромен план по Националния проект за възобновяване и резистентност.

На 27 октомври м.г. на председателски съвет в Народно събрание той декларирал, че Кирил Петков (ПП) и Божидар Божанов (ДБ) са го притискали да не афишира публични поръчки за 640 милиона лв., а напряко да даде парите на посочени от тях компании. Според Тошко Йорданов от Има Такъв Народ Йоловски даже е споделил, че Петков е заплашил децата му. Има Такъв Народ подаде сигнал за корупция до прокуратурата, КПКОНПИ и европейската прокуратура. Десислава Атанасова от ГЕРБ удостовери, че Йоловски се е оплакал от напън и закани.

Божидар Божанов, който е някогашен министър на електронното ръководство в кабинета " Петков ", съобщи, че въобще не знае защо става дума, и изиска цялостна инспекция по изказванията, като даде обещание да спомага оптимално. Интересна детайлност е, че Йоловски е назначен от Политическа партия, в предходния кабинет е бил заместител на Божанов, а в новия Божанов обществено подсигурява за него. След изявата си в Народното събрание Йоловски потъна в конспиративност и не направи никакви изказвания за заканите.

Кирил Петков обществено не е коментирал обвиняванията. След абсурда и обвиняванията журналистът Сашо Диков разгласи по Би Ти Ви, че се обадил на Кирил Петков и го питал: " Кириле, каква е тази работа? ".

Петков му дал право да го цитира по случая, като думите му били следните: " Цялата история с машинния избор е интензивно мероприятие сред ЦИК, службите, партии, само че преиграха, реализираха задачата си, само че методът, по който стана всичко, демонстрира нуждата от промени в службите. Министърът и службите са подвластни. Не мога да си обясня по какъв начин са го хванали тоя министът… в никакъв случай не съм приказвал с него за пари, даже и на най-големия си зложелател не бих заплашвал децата. "

Грандиозен скандал в навечерието на изборите сложи под подозрение провеждането на вота. ДАНС упрекна зам. министъра на електронното ръководство Михаил Стойнов в операция на машините за гласоподаване на изборите.
На пряк въпрос на тв водещата дали се опасява от Кирил Петков и Божидар Божанов сега, Йоловски разгласи, че това е тематика, по която не може да приказва.

На въпрос дали са били избавени публичните поръчки или да са били опорочени, министърът отговори от тв екрана: „ В Министерство на електронното ръководство декември месец правихме едно резюме за всички планове, които се осъществят при нас. Към декември месец общата стойност на всички планове, по които работи Министерство на електронното ръководство е към 1 милиард лв., като финансовия запас, който е обвързван с съответните действия на Министерството или на изпълнителната организация към министерството е към 650 милиона лева В допълнение на това по новата стратегия за цифровизация и за киберсигурност има към 640 милиона. Така че това е един извънредно голям финансов запас, по който има голям брой публични поръчки. “

Той посочи и че публични поръчки се афишират непрестанно. „ Затова споделям, че моята политическа позиция е, че всички публични поръчки, които би трябвало да бъдат открити - би трябвало да бъдат с доста положителни механически спецификации “, сподели министъръпт.

Йоловски разяснява и че би трябвало да има 20 работни дни време да има за засвидетелствуване на машините. Според него е належащо целият развой да стартира по-рано
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР