Министър-председателят Стефан Янев ще представлява България на Световната среща на

...
Министър-председателят Стефан Янев ще представлява България на Световната среща на
Коментари Харесай

В името на климата: Започва срещата на световните лидери в Глазгоу

Министър-председателят Стефан Янев ще съставлява България на Световната среща на водачите в границите на 26-ата Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата . Глобалният конгрес ще се организира на 1 и 2 ноември в гр. Глазгоу, Обединено кралство Англия и Северна Ирландия. Премиерът Янев и другите участници в Световната среща на водачите ще бъдат посрещнати в Конгресния център в Глазгоу от министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън и генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш .

В рамките на двата дни ще се състои пленарната сесия на държавните и държавни ръководители, като българският министър-председател ще направи изявление във втория ден на лидерската среща.

С присъединяване на министър-председателя Стефан Янев на световния конгрес в Глазгоу България дава явен знак, че в изискванията на международната рецесия, породена от пандемията и непрестанно повишаващите се цени на силата, нашата страна извършва прецизно Парижкото съглашение . Нещо повече – като страна член на Европейския съюз България работи за осъществяването на амбициозните европейски групови цели за понижение на излъчванията на парникови газове и за реализиране на климатична индиферентност, показват от Министерския съвет.

В рамките на Световната среща на водачите министър председателят Янев ще открои напъните, които България поставя за реализиране на равномерен, обективен и съчетаем с стопанската система ни зелен преход, в изискванията на международна здравна и икономическа рецесия. Министър-председателят Стефан Янев ще подчертава също върху Националния проект за възобновяване и резистентност, представляващ новата пътна карта за декарбонизация на българската промишленост, за развиване и напредък на стопанската система като част от устойчива и съхранена околна среда.

Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата е висшият орган на Конвенцията и се организира в края на
всяка календарна година. Тазгодишната 26-а Конференция, която се ръководи на ротационен принцип от Обединеното кралство, се дефинира като значима за интернационалните договаряния по климата. Очаква се международните водачи да разгласят по-амбициозни национално избрани приноси и да обединят напъните си за битка с изменението на климата в невиждани условия на международна пандемия и чести рискови климатични феномени.

Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата и Парижкото съглашение са главните интернационалните съглашения, които на световно равнище слагат цели и сплотяват напъните на всички страни за справяне с изменението на климата .

Конференцията на страните е висшият орган на Конвенцията и съставлява най-големият интернационален преговорен развой. Всички страни, които са страни по Конвенцията и по Парижкото съглашение, вземат участие във вземането на решения, нужни за поощряване на ефикасното използване на Конвенцията и Парижкото съглашение и постигането на задачите им, в това число институционални и административни договорености.

Като държава-членка на Европейски Съюз България не договаря независимо в границите на интернационалните договаряния по климата, а те се водят от името на Европейски Съюз като районна организация. България и останалите страни членки създават взаимна позиция на Европейски Съюз за договарянията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР